Україну атакує пеккельна спека: до яких температур "нагріє" регіони

Синоптики попереджають, що в Україну скоро прийде похолодання

21 серпня в Україні очікується спекотна погода з грозовими дощами в окремих областях. За даними Укргідрометцентру, у більшості регіонів буде надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

Синоптик Наталка Діденко прогнозує, що спека посилюватиметься, і в центральних та східних областях температура підвищиться до +37°C. Переважатиме суха погода завдяки антициклону. Однак, у західних областях можливі дощі з грозами.

Вітер буде південно-східним зі швидкістю 3-8 м/с. Вночі температура становитиме 15-20°C, а на узбережжі морів – до 23°C. У західних регіонах вдень очікується 29-34°C, тоді як на решті території України спека досягатиме 35-37°C.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, як глобальне потепління змінить погоду в Україні. Глобальне потепління не означає, що кожне наступне літо буде спекотнішим за попереднє, оскільки коливання температур рік від року залишаться значними. Про це в інтерв'ю "Главкому" розповів кандидат географічних наук, фахівець із фізики атмосфери та геокосмосу Денис Пішняк.

Він зауважив, що твердження про те, що вже за кілька років ми будемо з ностальгією згадувати "прохолодне" літо 2024 року з температурами під 40 градусів, є перебільшенням. Пішняк пояснив, що природні коливання мають доволі великий діапазон, що ускладнює спостереження за справжніми кліматичними тенденціями. Найближчі роки можуть бути спекотними, а потім кілька наступних – прохолодними, і так це все коливатиметься неодноразово.

Також Пішняк заспокоїв тих, хто хоче бачити сніг узимку, зазначивши, що навіть за найгірших кліматичних сценаріїв сніг все ще буде випадати. Хоча є ймовірність, що він не триматиметься на поверхні тривалий час.