Український історик назвав одну з головних помилок Путіна у війні

Історик Сергій Плохій розповів, де помилився Путін, коли вирішив розпочати повномасштабну війну проти України.

Український та американський історик Сергій Плохій, який обіймає посаду професора кафедри української історії в Гарвардському університеті назвав одну з головних помилок Путіна під час війни проти України. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інтерв’ю Сергія Плохія для BBC.

Гарвардський історик вважає, що Путін не зміг побачити зміни, які відбулись в Україні після 2014 року, коли Росія почала війну проти українського народу, окупувала частину Донбасу та анексувала Крим.

"Одна з головних помилок Путіна – він послав війська в Україну 2022 року, вважаючи, що це Україна 2014 року", - говорить Плохій та додає, що "це вже була зовсім інша держава".

Плохій пояснює, що за цей час Україна здійснила стрибок у підсиленні єдності, української ідентичності на різних рівнях. Попри це головною зміною історик називає те, що українська громадськість знайшла партнера в державі, а та у своєму суспільстві.

На думку гарвардського історика це було чітко продемонстровано на початку російського повномасштабного вторгнення, коли мери були одними з героїв спротиву. Український народ обирав цих людей та підтримував, а росіяни викрадали та вбивали мерів.

"Це момент єдності, який не існував не лише в 2014 році, а й фактично протягом майже більшості модерної історії України", - розповідає Сергій Плохій.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що американський історик Тімоті Снайдер назвав основну ідеологічну помилку Путіна у війні з Україною.

Також "Коментарі" писали, що президент Росії вважає помилковим рішення СРСР вторгнутись в інші країни. Однак напад на територію України Путін пояснює тим, що це зрозуміють лише майбутні покоління.