Українська влада може зробити шикарний подарунок Путіну: про що мова

Українська влада повинна відверто говорити з суспільством про умови переговорів з РФ, щоб воно потім не «луснуло»

За даними соціологічного опитування, проведеного КМІС, нібито 32% українців готові відмовитися від деяких територій в обмін на мир, а раніше таких було 10%. При цьому, як відзначає громадський діяч Валерій Пекар, не потрібно "розводити зраду", адже немає такої опції, як обмін територій на стабільний мир.

"Якщо завтра почнуться переговори з Росією, то вимогами Путіна будуть "денацифікація" та демілітаризація, думайте самі, що означає перше слово і які наслідки другого. Ніхто не пропонує і не пропонуватиме нам миру в обмін на території. Окрім випадку, коли тривалість цього "миру" буде три роки. Щоб Росія встигла перепочити й підготуватися до наступної фази, в ході якої вона вже не повторить помилок 2022 року. Як друга Чеченська війна", - говорить експерт.

За його словами, мета Росії - знищення української державності та/або ідентичності і з огляду на те ж опитування КМІС українці це добре розуміють, адже вказують, що мета РФ – це геноцид.

При цьому Пекар відзначає, що в публічному просторі нема сценаріїв завершення війни, окрім того, немає і розмов про те, що таке перемога, що таке поразка, який спектр варіантів між ними, де червоні лінії. Нема розмов про те, що імперія обов'язково повернеться, що мир ненадовго.

"38% готові на заморозку без гарантій безпеки. Оцієї цифри я би боявся. Набагато більше готові на заморозку за умови членства в НАТО. Знову перепрошую. А що, є така опція? НАТО нам не пропонують і найближчим часом не пропонуватимуть", - відзначив Пекар.

Втім, за його словами, одного дня переговори все ж почнуться і суспільство, не підготовлене дискусіями й не озброєне розумінням, може луснути.

"Це буде шикарний подарунок Путіну. Можливо, посмертний. А може, й ні. Не треба робити таких подарунків. Давайте відверто говорити про сценарії майбутнього та про образ перемоги", - відзначив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на думку експертів, для РФ території не є ключовим, вони в першу чергу вимагатимуть особливого статусу для російської мови.