Українська тактика "повільного відступу" та втрати міст може перемогти Росію: як вона працює

У війні в Україні переможе не той, хто захопить більше населених пунктів, а той, хто зазнає менших втрат.

Українські захисники на Донбасі застосовують тактику "повільного відступу", яка, попри видимі втрати територій, спрямована на максимізацію втрат російської армії та виснаження сил агресора. Такий підхід, описаний у статті видання The New York Times, надає новий погляд на поточний стан війни.

Протягом останнього року Україна втратила низку міст і селищ, зокрема Мар'їнку, Авдіївку та Вугледар, однак це відбувалося після тривалих і запеклих боїв, які часто тривали місяцями. Західні експерти та українські військові стверджують, що цей "відступ" є частиною складної стратегії. Головна мета — змусити Росію зазнавати великих втрат, що може в кінцевому результаті зробити війну невигідною для Кремля.

За словами Миколи Бєлєскова, аналітика фонду "Повернись живим", Україна використовує "стратегію торгівлі простором заради збільшення втрат Росії". Йдеться не стільки про контроль над конкретними населеними пунктами, а про те, скільки російських військ і техніки Україна знищує під час спроб ворога просунутися вперед.

Ця тактика не є простою, оскільки українська армія має менше ресурсів, навіть враховуючи західну військову допомогу. Проте Київ сподівається, що нарощення втрат серед російських військ зробить війну неприйнятною для Путіна раніше, ніж для України.

Одним із ключових міст на Донбасі в останні місяці став Вугледар, який українські сили утримували понад два роки, знищуючи російські танкові колони. Попри те, що територіальні втрати можуть здаватися поступовими, головна увага приділяється тому, скільки втрат зазнали російські сили під час їх спроб захопити місто. Як зазначає військовий аналітик із Відня Франц-Штефан Гаді, війна в Україні вирішуватиметься не тим, скільки міст контролює конкретна сторона, а тим, хто зазнає більше втрат у цій тривалій боротьбі.

"Ця війна не вирішуватиметься тим, хто контролює Вугледар або інші тактичні прифронтові міста. Йдеться про те, скільки військ росіяни витратили, намагаючись захопити Вугледар, порівняно з втратами, яких зазнали українці, намагаючись його утримати", – наголошує Гаді.

Президент України Володимир Зеленський також підкреслив важливість цієї тактики, зазначивши у одному зі своїх звернень: "найголовніше – виснажити ворога".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Зеленський назвав наступний тиждень історичним для закінчення війни в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, скільки війська Путін зможе залучити на війну в Україні не проводячи нову хвилю мобілізації.