Україні може знадобитись століття, щоб повернути дітей, вивезених під час війни

Відновлення сімей: майже 20 тисяч дітей чекають на повернення до України

Україні може знадобитися до 90 років, щоб повернути всіх дітей, яких було вивезено під час війни, за нинішніми темпами повернення. Про цю сумну реальність розповіла Анастасія Степула, радниця з адвокації організації "Українська мережа за права дитини", під час заходу в Медіацентрі Україна. З 19 546 дітей, які зараз вважаються депортованими, лише 736 вдалося повернути.

Степула пояснила, що процес відновлення родин відбувається дуже повільно через активні дії Росії, що намагається перешкодити поверненню дітей.

"Це не наша вина, а результат спротиву Росії," зазначила вона. Якщо Україна продовжить в тому ж дусі, потрібно буде майже 90 років, щоб забрати всіх дітей назад.

Це питання викликає серйозну стурбованість не тільки в Україні, а й у світовій спільноті, що вимагає термінових дій для захисту прав дітей. Степула звернула увагу на необхідність поліпшення міжнародних механізмів захисту та прискорення процесів повернення, щоб уникнути довгих років розлуки та втрачених можливостей для дітей.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Трьох неповнолітніх дітей з мамою вдалося повернути в межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA. Про це повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець, інформує портал "Коментарі".

Нагадаємо, що у Мін’юсті повідомили, коли отримання російського паспорту не каратиметься в Україні Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян.