Україна знайшла альтернативу супутниковій системі Маска, щоб бити по Криму

Після блокування Ілоном Маском інтернету від Starlink, Україна почала шукати альтернативу, яка буде допомагати атакувати по російських військових об'єктах в Криму та на іншій території.

Системи супутникового зв’язку Starlink активно використовуються військовими від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Однак власник компанії Starlink – Ілон Маск, неодноразово блокував систему для українських військових унеможлививши її використання в Криму. Проте, Україна шукала альтернативи, і, ймовірно, знайшла.

Як повідомляє "Суспільне" командувач Сил безпілотних систем Вадим Сухаревський розповів, що Україна очікує на позитивний результат і наразі проводить діалог з постачальником щодо поставки альтернативних систем, які функціонально подібні до Starlink.

"Створена ціла робоча група щодо діалогу. Альтернатива є, так. Діалог йде, і, скажімо так, ми очікуємо позитивного результату", - сказав Сухаревський, проте не вказав на назву альтернативи Starlink.

Нагадаємо, що 7 жовтня 2022 року українські військові повідомили про проблеми з використанням Starlink в зоні бойових дій, зокрема у Луганській, Донецькій та Харківській областях. 9 лютого, компанія Space X обмежила зв'язок Starlink, вказавши, що Україна не має використовувати систему як зброю, зокрема для керування безпілотниками.

Згодом Маск пояснив такі обмеження, тим, що Space X намагається запобігти початку Третьої світової війни. Крім того, у вересні 2023 року Маск таємно вимкнув Starlink, щоб українські сили не атакували російський флот у Криму.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Маск відреагував на інформацію про використання Росією терміналів Starlink.

Також "Коментарі" писали про те, чому Ілон Маск змінив свою позицію щодо війни в Україні.