Україна вже має F-16: на Заході спрогнозували, як тепер відреагує Росія

Путін віддасть команду за будь-яку ціну спробувати знищити F-16

Російський диктатор Володимир Путін отримав би величезний плюс до свого іміджу, якби йому вдалося знищити винищувачі F-16 з країн НАТО. Саме тому, ймовірно, російські війська намагатимуться знищити F-16 на землі ракетами великої дальності. Вони вже орієнтувалися на обмежену кількість придатних аеродромів в Україні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в матеріалі "Associated Press".

Журналісти вважають, що українцям треба буде добре подумати про те, де зберігати літаки F-16. Це мають бути захищені ангари. Крім того, весь авіапарк потрібно буде розподілити між різними локаціями, розташувати моделі літаків-приманок та бути готовими швидко злетіти у разі попередження про повітряний наліт.

У матеріалі йдеться, що Україна заявила, що може залишити частину винищувачів на іноземних базах, щоб захистити їх від російських ударів. Це викликало різку відповідь Путіна, який попередив, що будь-яка західна авіабаза, на якій буде розміщено українських винищувачів, стане "законною мішенню" для сил Кремля. Представники США заявили, що F-16 базуватимуться в Україні.

У повітрі українські F-16 протистоятимуть потужним російським мобільним зенітно-ракетним системам С-300 та С-400, які можуть націлюватися на кілька літаків одночасно. Російські військові мають, за оцінками, кілька сотень бойових винищувачів, і навіть складні радари повітряного спостереження.

Федеріко Борсарі із Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні каже, що російський винищувач Су-35 буде однією з найбільших загроз для F-16. Він має радар далекого радіусу дії, який дозволяє відстежувати та вражати до восьми цілей одночасно на великій території.

"Незважаючи на це, росіяни усвідомлюють, що вони зіткнуться з грізнішим літаком, ніж вони зустрічали досі під час війни, і, ймовірно, застосують обережніший підхід", - зазначає AP.

Читайте також на порталі "Коментарі" - поки всі лише натякають, глава МЗС Литви дав пряму відповідь, чи F-16 справді вже в Україні.