Україна вестиме переговори з РФ: посол розкрив схему

Україна планує провести другий саміт миру в грудні

Київ прагне організувати новий мирний саміт до кінця цього року і хоче, щоб цього разу була присутня Росія, про це як повідомляє Reuters, заявив посол України в Туреччині Василь Боднар. При цьому він виключив будь-які прямі двосторонні переговори з Москвою у рамках цієї зустрічі.

За інформацією Reuters, оскільки російське вторгнення в Україну триває третій рік, дві країни залишаються далеко одна від одної щодо того, як завершити війну. Туреччина, Китай, Бразилія та інші запропонували виступити посередником у конфлікті або обговорити мирні пропозиції , але прогресу не було досягнуто.

Як відомо, Україна дотримується "плану перемоги" президента Володимира Зеленського, тоді як президент Росії Володимир Путін заявив, що мирні переговори можуть початися, лише якщо Київ погодиться відмовитися від окупованих територій та членства в НАТО.

"Одна з найважливіших цілей цього саміту – досягти справедливого миру в Україні. Ми не говоримо тут про формат, коли Україна і Росія сидять одна навпроти одної і Україна прислухається до вимог Росії", – сказав посол Василь Боднар.

За його словами, Україна розраховує на те, що міжнародне співтовариство разом з Україною сяде і створить список щодо того, які кроки можна зробити для справедливого миру в Україні. При цьому на саміті будуть обговорюватися вимоги, які слід поставити Росії на основі цього списку.

"Це не буде пряма двостороння зустріч, швидше за все, це буде у форматі, де також будуть залучені треті сторони і (переговори) ведуться через треті сторони. Ми сподіваємося провести цей саміт до кінця року", - сказав Боднар.

За його словами, Туреччина, яка прагнула підтримувати теплі стосунки як з Україною, так і з Росією під час війни, буде важливою учасницею через її досвід посередництва в інших конфліктах.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чому було скасовано проведення другого саміту миру у листопаді.