Україна та РФ проведуть мирні переговори: які умови висуватимуть сторони

Україна та Росія таки сядуть за стіл переговорів, проте вимоги сторін будуть зовсім іншими

Кремлівський диктатор Володимир Путін планував "дотиснути" Україну до переговорів, але ситуація в Курській області стала для нього несподіванкою. Логіка війни змінилася, і тепер Кремлю доведеться враховувати, що Росія втратила контроль над частиною своєї території, відзначив в ефірі Freedom політолог Володимир Фесенко.

За його словами, Росія не планувала брати участь у Саміті миру, оскільки його принципи суперечать позиціям Кремля. Експерт нагадає, що Москва відмовляється визнавати ці саміти через вимоги припинення війни на основі статуту ООН і поваги до міжнародного права.

Хоча, каже Фесенко, Москва й не проти мирних переговорів, проте вона намагається вести їх на власних умовах, що передбачають контроль над процесом і поступки з боку України. Проте Київ готовий лише до рівноправних переговорів, а не до виконання ультиматумів Кремля. Відтак, коли в Росії заявляють про відсутність мирних переговорів, йдеться про ті, які були б вигідні лише Москві, на які Україна не погодилася б, підкреслив політолог.

Кремль, каже Фесенко, сподівався, що Україна виконає його вимоги: скоротить армію, відмовиться від членства в НАТО і визнає окупацію своїх територій Росією. Але такі умови для України неприйнятні, і тепер зрозуміло, що ця стратегія провалилася. З часом Кремль буде змушений погодитися на переговори з Києвом, але вже не на власних умовах, переконаний експерт.

Фесенко також зазначив, що Путін, можливо, розраховував дочекатися результатів президентських виборів у США, перш ніж розпочати переговори. Однак несподівані події в Курській області змінили хід війни, і тепер Росії доводиться не наступати, а захищатися. Втрата контролю над частиною території змушує Кремль переосмислити ситуацію, вважає експерт.

“Через деякий час, думаю, Кремль змушений буде обговорювати цю проблему на майбутніх переговорах. Їх зараз дійсно немає. Але про це багато говорили. І в Москві, і в різних столицях світу: від Пекіна до Вашингтона. Тепер ситуація розвиватиметься зовсім інакше. Не так, як планували в Кремлі. Тому до мирних переговорів доведеться повернутися. Але вони точно відбуватимуться не за сценарієм Москви”, — підсумував Фесенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чи зможе Україна змусити РФ повернутися до кордонів 1991 року.