Україна та РФ можуть опинитися у пастці: яка ймовірність раптового завершення війни

Не припиняється повномасштабна російсько-українська війна, і Україна та РФ мають спільну проблему – брак офіцерів

Сценарій, яким може піти російсько-українська війна надалі не знає ніхто, але низка експертів намагаються спрогнозувати найімовірніші події. Які проблеми можуть виникнути в України та РФ? І чи може, попри невтішні прогнози, війна закінчиться раптово? Видання "Коментарі" розбиралося у цій темі, вивчивши думки експертів.

І Росія, і Україна можуть опинитися у пастці замкнутого кола

Магістр політології та автор матеріалів на тему оборони Майкл Пек у своїй статті для "Businessinsider" зазначає, що як Україна, так і Росія можуть опинитися у пастці.

"І Росія, і Україна можуть опинитися в пастці замкнутого кола, де відсутність офіцерів призводить до менш ефективного керівництва та контролю, що ускладнює операції на полі бою та призводить до збільшення втрат. Це, у свою чергу, призводить до залучення ще більше недосвідчених офіцерів і солдатів", - вважає експерт.

За його словами, швидше за все Україна та Росія весь наступний рік будуть проводити мобілізацію, закуповувати нові види озброєння, посилювати конфлікт. Ось тільки дві сторони зіштовхнуться із гострою проблемою дефіциту досвідчених офіцерів, які здатні ефективно управляти військами безпосередньо на полі бою. Це призводитиме до ще більшої кількості втрат, як у живій силі, так і техніці.

Сценарій раптового закінчення війни не варто виключати

Військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що він не виключить би сценарій раптового завершення війни в Україні. Хоч і сьогодні це видається малоймовірним.

Наприклад, каже експерт, у росії триває мобілізація, але одного разу може статися така ситуація, що набирати так званих добровольців буде вже неможливо. Водночас він додає, що в'язниці російське військове командування, звісно, вигрібе все, це зрозуміло, але теоретично такий сценарій можливий.

"Другий момент – внаслідок того, що втрати росії будуть зростати і російські кріпаки, яких кидають у бій, будуть не задоволені своїми командирами, у якийсь момент вони не злякаються загородзагонів кадирівців або ж кадирівці підуть вирішувати свої проблеми, кому в чечні вчити мову, як кадиров анонсував, і просто ці мобілізовані повернуть зброю проти своїх командирів. Може бути такий сценарій? Може", – припускає Олександр Мусієнко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація та що може змінитися.