Україна не знає, як далі вести війну: чому знову дивує Захід

За інформацією NYT, Захід не хоче поразки Росії, що ставить Україну в безвихідне становище

Росія стає дедалі зухвалішою в своїх діях, а в цей час Захід просто спостерігає. Страх росіян перед НАТО, відчутний на початку вторгнення, тепер пом'якшується безкарністю, якою користується Володимир Путін. Незважаючи на те, що у Заходу є ресурси, щоб закінчити цю війну на умовах України, йому явно бракує волі до перемоги. А для Путіна перемога зараз знаходиться в межах досяжності, незалежно від того, хто буде в Білому домі наступного року. Як інформує портал "Коментарі", про це пише автор книги "Росія: ігровий майданчик Путіна: імперія, революція і новий цар" Анастасія Едель для The New York Times.

Автор зазначає, протягом 2,5 років західні лідери неодноразово заявляли, що вони "стоять з Україною". Однак вони продовжують ставитися до війни як до локального конфлікту, в якому вони мають мало зобов'язань. Обіцяна військова допомога надходить із запізненням і в недостатній кількості, щоб відповідати російським ресурсам. Обмеження, такі як заборона атакувати військові об'єкти в самій Росії, нівелюють ефективність допомоги. Нещодавнє просування українських військ на російську територію показує, що могло б бути можливим, якби ці кайдани були зняті.

Водночас Захід дотримується підходу "занадто мало-занадто пізно", виправдовуючи це ризиком спровокувати ядерну ескалацію з боку Росії. Заявка України на вступ до НАТО є спірним питанням з тієї ж причини. Також Захід не зміг перекрити джерела економічної могутності Росії, незважаючи на низку санкцій.

"Така ситуація – супротивник, який має волю і ресурси боротися до кінця, і союзники, які надають допомогу, достатню для того, щоб фронт не розвалився завтра – ставить Україну в безвихідне становище. У певний момент українська рішучість, вже випробувана до межі, вичерпає себе, і мирна угода з паном Путіним, на будь-яких умовах, стане кращою, ніж смерть", – йдеться у статті.

Зазначається, що Путін вже планує перемогу. Його остання так звана мирна пропозиція, в якій Росія зберігає окуповані території, а Україні заборонено вступати до НАТО, була відкинута багатьма західними лідерами як пропагандистська. Але насправді це найбільш реалістичний сценарій розвитку цієї війни. Україна, звісно, відкинула цю пропозицію. Зрештою, все, що зупиняє бомбардування, буде розглядатися як покращення.

Читайте також на порталі "Коментарі" - досить стримано і явно, натякаючи на підтримку України вже відреагували на події в Курській області в США, Німеччині. Більше того, ключові партнери зізналися, що не вбачають чогось неординарного в тому, що Україна використовує надану ними зброю під час Курської операції. Чи був Захід готовий до подій у Курській області? Судячи з реакції партнерів, чи можна сказати, що Захід дав "зелене світло" на наступ? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.