Україна не отримає 5 млрд євро прибутку від заморожених російських грошей: яка причина

Міністр юстиції Денис Малюська не погоджується з таким рішенням

В Європейському Союзі не передадуть Україні 5 млрд. євро прибутку від заморожених російських активів за ці 2 роки війни. Кошти перерахують інвестфонду Euroclear, де зберігають більшість російських активів, як "буфер" для оплати існуючих та майбутніх судових позовів Росії та інших країн.

В березні в Єврокомісії запропонували використати 90% доходів від заморожених російських активів для військових потреб української армії. Зокрема, йшлось про прибуток, що отримано виключно після 15 лютого 2024 року, а кошти отримані до цієї дати повинні залишитись в Euroclear, інформує Politico.

При цьому, в Україні продовжують наполягати на отриманні цих коштів. За заявою української сторони, згадувана сума еквівалентна року програми МВФ.

"Я ніколи не чув, що 5 мільярдів євро — це буфер для Euroclear. Це надто велика сума грошей, щоб бути буфером", — сказав міністр юстиції Денис Малюська.

Ще українські чиновники говорять, що сума збитків, що завдані Euroclear війною, є значно меншими. Керівники інвестфонду називали суму в майже 34 млн євро.

Разом з тим, юристи говорять, що зворотне вилучення прибутку було б юридичним "мінним полем", коли ці правила застосовуються заднім числом. Тому пропозиція Комісії не поширюється на доходи, що отримано в 2022 та 2023 роках. Такий аргумент визнає й Денис Малюська.

"Існують дуже обмежені обставини, за яких правила можуть застосовуватися заднім числом", — сказав український посадовець.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що є перша країна, яка готова надати Україні заморожені активи РФ