Україна може змусити РФ до розмови з позиції сили: що повинна зробити

Україна може, наприклад, організувати масштабні атаки на Москву і вирубати там електрику у люті морози

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю для італійського видання Corriere della Sera заявив, що для початку переговорів з Росією її війська мають відступити до позицій, які вони займали до 24 лютого 2022 року. Політичний експерт Тарас Загородній в ефірі Радіо НВ оцінив ймовірність такого розвитку подій та розповів, як Україна може примусити Росію піти на цей крок.

Загородній порівняв сучасну ситуацію з Першою світовою війною, коли Німеччина, хоч і окупувала частину Франції, була змушена відступити через внутрішні проблеми. Він зазначив, що подібний підхід може бути успішним і в Україні шляхом перенесення війни на російську територію, створюючи там хаос.

В Україні з’явилися такі можливості якраз цієї зими, тому що минулого року це було неможливо. Лише на початку цього року Україна почала бомбардувати російські НПЗ. Пам’ятаєте, тоді ще почалися крики, стогони на Заході, що це, виявляється, цивільна інфраструктура. Навіть Ллойд Остін про це відкрито говорив. Але Україна системно продовжує знищувати цю інфраструктуру", - відзначив Загородній.

Експерт додав, що Україна має змогу організовувати масштабні атаки на стратегічно важливі об'єкти, зокрема в Москві та області, що в умовах холодної зими може спричинити перебої з електро- та газопостачанням.

"Україна може організувати масштабні атаки, наприклад, на Москву. Мінус 20, вирубається електрика та газ, наприклад, в Москві та Московській області. Я думаю, що багато чого цікавого буде відбуватися", - говорить Загородній.

Також він зауважив, що із 1 січня країни Балтії виходять із єдиного енергетичного простору з Росією, що може створити проблеми з електропостачанням у Ленінградській області. За словами Загороднього, останні звернення Росії до Азербайджану та Грузії з проханням про постачання електроенергії підтверджують цю загрозу. Улітку атаки на енергомережі в Краснодарському краї вже призвели до пошкоджень, а інцидент із турбіною на Ростовській АЕС, за деякими джерелами, лише погіршив ситуацію.

Експерт підсумував, що всі ці фактори дозволяють Україні зайняти сильнішу позицію у переговорах із Росією, а створення ситуації хаосу у ворога вигідно Україні.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, які території в Україні хоче захопити Путін.