Угорщина зробила заяву щодо саміту миру у Швейцарії: чи є сенс туди їхати

Угорщина ще не вирішила чи братиме участь у саміті миру у Швейцарії

Офіційний Будапешт все ще не прийняв рішення, чи братиме участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, оскільки не вважає війну в Україні "своєю", а на зустрічі не будуть обидві сторони протистояння. Отже, ця зустріч точно не призведе до завершення війни. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю білоруському виданню "ОНТ" зробив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Міністр зазначив, Будапешт ще проводить консультації щодо свого остаточного рішення щодо участі у зустрічі. Петер Сіярто зазначив, що Угорщина "поважає швейцарські зусилля щодо досягнення миру", але "у той же час питання у тому, чи має мирна конференція сенс, якщо відсутні сторони війни".

"Якщо не обидві сторони війни представлені, я думаю, це законне питання, чи має вся конференція сенс з погляду кінцевої мети, а саме, - прагнення до миру. Тому ми вважаємо, що мирна конференція має реальний сенс і дає найбільшу надію на мир, якщо обидві сторони сидять за столом", - сказав Сіярто.

Глава угорського МЗС також зазначив, що західні чи інші європейці схильні вважати війну в Україні своєю війною і що "вони також перебувають у стані війни з Росією". І наголосив, що у Будапешта інша думка.

Топ-дипломат Угорщини наголосив, що Росія не нападала на Угорщину. Будапешт не може війни. Україна не виборює угорський народ.

За словами Сіярто, якби на угорців напали, то це була б інша ситуація, але на Угорщину ніхто не напав, як і на інші держави Європейського Союзу. Генеральний секретар НАТО говорив дуже чітко, що жоден із союзників альянсу не перебуває під військовою загрозою. Тому, якщо угорці не перебувають під військовою загрозою, то немає сенсу вважати те, що відбувається війною, до якої причетний ЄС, зазначив Сіярто.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи чекати на дипломатичні прориви у червні: які очікування в України. Експерти детально проаналізували ситуацію.