У який період війни ймовірність того, що Путін застосує ядерну зброю, зросла до 50%.

США попереджали, що якщо Росія застосує ядерну зброю, всі обмеження, які Вашингтон застосовував в Україні, будуть переглянуті

Оцінка американської розвідки показала, що ймовірність того, що російський диктатор Володимир Путін розгорне ядерну зброю, якщо російські війська будуть оточені українськими силами, зросла з 5 до 50%. Як передає портал "Коментарі", про це у своїй книзі розповів заступник редактора The Washington Post Боб Вудворд, посилаючись на дані розвідки США.

Вудворд поділився подробицями за вересень 2022 року, коли розвідувальні органи повідомляли, що Володимир Путін розглядав можливість використання тактичної ядерної зброї під час війни з Україною. Це саме той період, коли російська армія в Україні змушена була відступати.

"На початку жовтня 2022 року Байден сказав на приватному зборі коштів у будинку Джеймса Мердока, сина медіа-магната Руперта Мердока, що "ми не стикалися з перспективою Армагеддону з часів Кеннеді та кубинської ракетної кризи", - зазначив Боб Вудворд.

Вудворд також описує розмови міністра оборони США Ллойда Остіна з тодішнім главою російського оборонного відомства Сергієм Шойгу, в яких він попередив, що якщо Росія застосує ядерну зброю, "всі обмеження, які ми застосовували в Україні, будуть переглянуті".

У свою чергу, Байден закликав лідера Китаю Сі Цзіньпіна виступити проти використання ядерної зброї. Вудворд робить висновок, що реакція Сі та відсутність катастрофічного прориву російських сил в Україні були достатніми, щоб знизити загрозу ядерного нападу.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Кремль систематично загрожує не лише Україні, але й Заходу застосуванням ядерної зброї. Причому Москва це робить не лише з початком повномасштабної війни, а й набагато раніше, коли анексувала Крим. Чи розв'яже Путін ядерну війну і чи загрози Кремля і США відмовилися від ідеї давати дозвіл Україні на застосування далекобійної зброї по території РФ? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питанні, проаналізувавши думки експертів.