У ВР розповіли, які саме винищувачі F-16 отримала Україна

Передача перших F-16 має стати стимулом для інших країн якомога швидше передати обіцяні винищувачі

Отримання першої партії літаків F-16 є важливим проривом для України, що стало можливим завдяки великим зусиллям президента Володимира Зеленського, дипломатичної команди та роботи на рівні парламенту, заявив народний депутат Єгор Чернєв, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО.

"В Україну надійшла перша партія літаків F-16. Далі очікуємо інші машини від країн відповідної коаліції – Нідерландів, Бельгії, Данії та Норвегії. Зараз ведеться активна робота, щоб до цієї коаліції приєдналися й інші держави, зокрема США. Так ми зможемо отримати необхідний мінімум літаків, щоб закрити наше небо й відбивати атаки окупантів ракетами, дронами й літаками. Передача перших бортів F-16 повинна стати стимулом для інших наших партнерів", - зазначив політик.

За його словами, серед союзників України є консенсус щодо пошуку нових можливостей для збільшення бойового авіапарку та посилення обороноздатності країни.

При цьому нардеп розповів, що Україна отримала сучасну модифікацію F-16 із новітньою авіонікою, радарами для наведення ракет на цілі та іншим обладнанням. Також, за його словами, опрацьовуються всі можливі варіанти для отримання далекобійної зброї, яка виробляється в Європі та США. Процес триває, сказав нардеп, і висловив сподівання, що такі ракети скоро будуть в Україні.

Він додав, що важливим питанням залишається підготовка українських пілотів для керування F-16 та технічного персоналу для обслуговування цих літаків на землі.

"Наразі у світі не так багато баз для цього, тому ми шукаємо можливості в різних країнах, щоб збільшити кількість наших спеціалістів", - підсумував парламентарій.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в США сказали, яке завдання має виконати Україна, перш ніж використовувати F-16.