У США розповіли, що станеться у війні, якщо РФ захопить Вугледар

Аналітики ISW вважають, що наступи росіян під Вугледаром та Покровськом мають на меті розтягнути українські сили

Потенційне захоплення російськими військами Вугледара навряд чи кардинально змінить перебіг наступальних операцій на заході Донецької області. Як передає портал "Коментарі", такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення війни.

Американські фахівці зазначають, що Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом. При тому, що російські війська вже контролюють більшість основних доріг, що ведуть до Вугледару (дорога Т0509 Вугледар-Пречистка, дорога С050524 Павлівка-Вугледар, і Т0524 Вугледар-Мар'їнка) і, ймовірно, вже створюють реальну загрозу для траси С051134 близької відстані, тому захоплення населеного пункту не надасть російським військам невідкладного доступу до нової дороги, а також не відріже українські війська від дороги, яка має вирішальне значення для їхнього матеріально-технічного забезпечення.

Експерти кажуть, що не можна точно стверджувати, що потенційне захоплення Вугледара надасть російським військам вигідну позицію, з якої вони зможуть розпочати наступні операції в інших місцях на заході Донецької області.

За попередньою оцінкою ISW, російські наступальні зусилля під Вугледаром і Покровськом взаємно посилюють одна одну і мають на меті розтягнути українські сили на ширшому фронті в Донецькій області, але гіпотетичне захоплення росіянами Вугледара не обов'язково буде досить важливим з оперативної точки зору, щоб розтягнути українські сили ще далі у цьому районі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - українським захисникам, очевидно, вдалося відновити контроль над Вовчанським агрегатним заводом у Харківській області. Крім того, ЗСУ мають успіх і на інших ділянках лінії фронту, у тому числі й у Курській області РФ. Про це йдеться у оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).