У США розповіли, коли Україна зможе контратакувати

В ISW вважають, що допомога Заходу може все змінити і Україна знову матиме шанс піти в контратаку

Допомога західних партнерів може допомогти українській армії перевершити перевагу в артилерії над РФ, захопити ініціативу на полі бою та змінити траєкторію війни. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті наголошується, що нещодавні оцінки американської розвідки наголошують на зусиллях України, спрямованих на розвиток альтернативних та асиметричних можливостей перед російською перевагою у живій силі та техніці, а також постійну залежність країни від західної допомоги у сфері безпеки.

15 серпня Міноборони США у щоквартальному огляді американської військової допомоги Україні опублікувало низку оцінок Розвідувального управління відомства (Defense Intelligence Agency, DIA). Оцінки розвідуправління Пентагону багато в чому збігаються з тенденціями та явищами, які можна спостерігати у відкритих джерелах, але проаналізовані з урахуванням статичних, а не динамічних умов на полі бою.

За оцінками DIA, нещодавня військова допомога США Україні "майже напевно" буде недостатньою для того, щоб допомогти ЗСУ зрівняти або перевершити артилерійську перевагу Росії, яка оцінюється в 10 тис. артилерійських пострілів на день.

Українські військовослужбовці постійно висловлюють стурбованість щодо дефіциту української артилерії після суттєвих затримок у наданні допомоги з боку США взимку 2023-2024 років. та навесні 2024 р., а українські офіційні особи раніше визнавали вплив артилерійських обмежень на оборонні та наступальні можливості України, зокрема, на Донеччині.

"Руйнівні обстріли та удари армії РФ планерними (керованими. - ред.) бомбами, схоже, є фундаментальним аспектом кремлівської теорії перемоги в Україні. Згідно з нею, російські війська можуть продовжувати повільне, виснажливе просування вперед, порівнюючи українські населені пункти із землею, незалежно від втрат російської живої сили і ґрунтується на припущенні, що російські війська можуть назавжди позбавити Україну можливості оскаржувати ініціативу на всьому театрі бойових дій", - йдеться у звіті ISW.

Водночас, продовжує Інститут вивчення війни, українські війська навпаки продемонстрували здатність розвивати та застосовувати альтернативні та асиметричні можливості. Насамперед це удари безпілотників на великі відстані для часткового протистояння артилерійській перевагі Росії в Україні та захист від російських механізованих та піхотних атак, часто з більшим ефектом у порівнянні з менш потужними системами, які застосовують українські війська.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україна готується до контрнаступу у 2025 році, але потрібні три умови.