У США розповіли, коли настане кульмінація російського наступу на Донбасі

Аналітики ISW зазначили, що РФ не здатна на масштабний наступ, але загроза просування залишається

Російське військове командування кілька місяців готувало наступальну операцію влітку 2024 року та накопичило оперативні резерви та ресурси для її реалізації. Але за останні місяці виснажливих бойових дій ці ресурси суттєво скоротилися. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики визнали, що російська наступальна кампанія, що почалася восени 2023 року, призводить до поступових тактичних успіхів Росії на окремих ділянках фронту, проте оперативно значущих успіхів росіяни навряд чи досягнуть.

"Російські сили не мають в своєму розпорядженні достатніх людських і матеріальних ресурсів, щоб продовжувати інтенсивні наступальні дії нескінченно, і поточні наступальні операції Росії на сході України, ймовірно, завершаться в найближчі місяці", - йдеться у звіті.

Експерти нагадують, що російські війська окупували Вугледар у Донецькій області, хоча це дозволить їм зайняти більш вигідну тактичну позицію, все ж таки не змінить докорінно оперативну ситуацію на цій ділянці фронту.

"Російські наступальні операції, що мають оперативно значущі цілі, такі як захоплення Часового Яру або витіснення українських сил з лівого (східного) берега річки Оскол, або застопорилися, або призводять до занадто повільних і незначних успіхів", - наголошують в ISW.

У той же час, вважають в ISW, російські війська змушені будуть знизити наступальну активність на менш пріоритетних ділянках, ніж це робити рівномірно по всій лінії фронту.

"Російські сили можуть продовжувати наступ у набагато нижчому темпі на всій території України, сподіваючись, що постійний наступальний тиск не дозволить українським силам накопичити живу силу та ресурси, необхідні для перехоплення ініціативи", - підсумовують аналітики.

Читайте також на порталі "Коментарі" - розвідка Естонії оцінила перспективи заморожування війни в Україні.