У США розповіли, чому Кремль знову став погрожувати ядерною зброєю

Аналітики ISW вважають, що Кремль намагається використати ядерні погрози, щоб стримати західну військову допомогу ЗСУ

Російське керівництво намагається використати ядерні погрози, щоб стримати західну військову допомогу Києву перед контрнаступом ЗСУ. Як повідомляє видання "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські експерти звернули увагу на те, що 4 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу виправдовував рішення розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі, звинувачуючи НАТО в активізації бойової підготовки та розвідки біля кордонів.

"Шойгу посилив існуючі російські ядерні загрози, заявивши, що Білорусь має ядерні штурмовики та ядерні ракети "Іскандер-М" і додав, що 3 квітня білоруські ракетні війська розпочали навчання роботі з комплексами "Іскандер-М", зокрема із застосуванням тактичної ядерної зброї. ", - йдеться у звіті.

В ISW вказують, що виступи Шойгу не містять нових даних щодо білоруських навчань і є частиною інформаційної операції.

"Пожвавлення риторики ядерного шантажу Шойгу збігається з приєднанням Фінляндії до НАТО та новим пакетом допомоги Україні від США", - наголосили фахівці.

Оглядачі Інституту вивчення війни не змінили свою позицію і, як і раніше, вважають, що ризик ядерної ескалації залишається надзвичайно низьким і що розміщення Росією тактичної ядерної зброї в Білорусі навряд чи кардинально змінити ситуацію на фронті в Україні.

Крім того, розгорнута Москвою ядерна зброя в Білорусі майже, напевно, залишиться під контролем російських військових, які там постійно дислокуються.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у чому важливість візиту лідерів ЄС до Пекіна – чи може Цзіньпін переглянути свої зв'язки з РФ.