У США пояснили, чому Росія, знаючи про операцію ЗСУ, не змогла втримати кордон на Курщині

Аналітики ISW зазначають, хоча Росія готувалася, ЗСУ змогли скористатися ситуацією для наступу на Курщині

Українське командування змогло знайти правильний час та місце для прориву кордону та подальшого наступу у Курській області. Саме тому операція ЗСУ пішла за планом, а росіяни, знаючи про те, що Україна може розпочати наступ, не зуміли перешкодити цьому. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW),

Аналітики зазначив, що у ЗМІ вже циркулювала інформація про те, що російська влада знала про загрозу майбутнього українського наступу в Курській області. Причому знали про це задовго до настання, але не вжили адекватних заходів для усунення такої загрози. Зокрема, The Guardian, посилаючись на російські урядові та військові документи, захоплені українськими силами в Курській області, повідомила 20 вересня, що російські війська, дислоковані на Курщині, неодноразово попереджали російське військове командування про можливість українського наступу в Курську область, починаючи з кінця 2023 року. року.

В одному з документів зазначалося, що російські військові частини, дислоковані вздовж кордону, станом на червень 2024 року були укомплектовані в середньому лише на 60-70% від їхньої кінцевої чисельності і переважно були укомплектовані погано підготовленими резервістами.

У звіті вказують, що ці документи підтверджують нещодавню оцінку ISW, що українські війська досягли оперативної несподіванки під час прориву до Курської області, незважаючи на те, що російська влада повідомляла про можливість вторгнення.

За повідомленнями, українські війська також експериментували з інноваційними методами, що поєднують наземні дії та безпілотні системи, які ISW не буде детально висвітлювати для підтримки оперативної безпеки України".

"Українська операція в Курській області демонструє, що несподіванка все ще можлива навіть на частково прозорому полі бою, де противник може спостерігати концентрацію сил, але не може достовірно розпізнати оперативні наміри та можливості противника", - йдеться у повідомленні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Москві знали про операцію ЗСУ в Курській області: The Guardian дізналося про нові деталі.