У США показали карту, чи справді росіяни захопили Вугледар

ISW оприлюднив карту, де видно, що Вугледар захоплений Росією

Російські окупаційні війська з великою ймовірністю захопили Вугледар 1 жовтня після повідомлення про виведення українських військ. При цьому неясно, чи доб'ється противник швидкого просування за межами населеного пункту найближчим часом. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що геолокаційні кадри від 30 вересня та 1 жовтня показують, як війська РФ встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледару. Блогери РФ, у свою чергу, заявляли, що 1 числа росіяни захопили населений пункт.

Водночас, один з українських військовослужбовців 1 жовтня повідомив, що частина українського угруповання військ провела плановий висновок з Вугледару, щоб уникнути оточення. За словами російських блогерів, ЗСУ почали відводити війська наприкінці 30 вересня.

Експерти додали, що росіяни не повністю перекрили українські шляхи відходу для виведення військ ЗСУ, проте артилерія і безпілотники завдали невстановлених втрат українським військовослужбовцям.

Як пише ISW, масштаб українських втрат наразі невідомий, проте широко поширені повідомлення про відступ ЗСУ свідчать про те, що чисельніший український контингент, ймовірно, уникнув російського оточення, яке призвело б до великих втрат.

Крім інформації про захоплення Вугледару, російські джерела також стверджували, що війська РФ продовжували просуватися на захід від Водяного (північний схід від Вугледару).

Читайте також на порталі "Коментарі" - російські окупаційні війська із заходу та півдня увійшли до Вугледару Волноваського району Донецької області. Як повідомляє портал "Коментарі", цю інформацію у своєму Telegram-каналі підтвердили аналітики проекту DeepState.