У США назвали головну мету, чому Росія знову б'є по зерновому коридору

Окупанти хочуть завадити Україні вижити економічно під час війни, вважають аналітики ISW

Удари російської армії по цивільних судах та іншій інфраструктурі зернового коридору майже, напевно, спрямовані на підрив впевненості Заходу у здатності України захистити коридор. Як передає портал "Коментарі", такого висновку дійшли американські аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW зафіксували, що 14 жовтня російські війська вчетверте з 5 жовтня завдали удару цивільним судам, пришвартованим в українських портах. Це частина явної російської кампанії ударів, яка націлена на портові райони з метою підірвати український зерновий коридор, зіпсувати міжнародну підтримку України та підштовхнути Україну до передчасних переговорів, переконані аналітики Інституту.

"ISW нещодавно оцінила, що російські удари по цивільних судах та іншій інфраструктурі зернового коридору майже напевно спрямовані на підрив впевненості Заходу у спроможності України забезпечити та захистити коридор, вплинути на поточні західні дискусії щодо довгострокової підтримки України та завадити Україні вижити економічно під час війни", - йдеться у звіті.

Читайте також на порталі "Коментарі" - російські війська значно посилили ракетні удари по Одесі, українській портовій інфраструктурі в Чорному морі. Фіксуються навіть удари по цивільним судам. Експерти вважають, що Кремль знову намагається завдати шкоди економіці України та порушити експорт. Про це пише The New York Times.

У матеріалі зазначається, що, за повідомленнями Місії ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні, за кілька тижнів окупанти вбили 14 людей і поранили ще 28 мирних жителів.

ЗМІ пише, що удари по кораблях були спрямовані в основному на судна "під прапорами невеликих країн, які навряд чи вживуть заходів у відповідь проти Росії". Наприклад, постраждали контейнеровоз під прапором Палау та судно під прапором Сент-Кітс та Невіс. Головний представник Європейської комісії із зовнішніх зв'язків звинуватив Росію у використанні зброї проти "постачання продовольства з України".