У російських регіонах почали масово розсилати повістки

У більш ніж тридцяти регіонах

Як мінімум, у 35 російських регіонах оголошено про роздачу повісток та початок військових зборів. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на DW, яке передає інформацію керівника правозахисної організації "Агора" Павла Чікова.

Як розповів правозахисник, повістки у військкомат приходять громадянам РФ нібито для "актуалізації даних військового обліку" або із запрошенням пройти військові збори.

"Це поки що не друга хвиля мобілізації", - наголошує Чіков, який посилається у своїй публікації на дані з відкритих джерел, наприклад, заяву уряду Тюменської області, а також на публікації регіональних ЗМІ та в інтернет-пабликах.

Як зазначає правозахисник, "найбільше питань викликають повістки на військові збори, які можуть проводитися лише після указу президента", проте такого указу не було або його не було опубліковано. У зв'язку із чим закликати запасників на військові збори незаконно, пише Чіков.

У свою чергу, видання "Нова газета Європа" підтверджує, що повістки дійсно роздають, наводячи як підтвердження скан повістки, яку отримав їх кореспондент у свою московську поштову скриньку.

Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) повідомляла, що восени 2022-го в Росії було мобілізовано близько 300 тисяч людей. За словами голови BND Бруно Каля, "подальший мобілізаційний потенціал Росії - резерв до мільйона людей, якщо в Кремлі вважатимуть це за необхідне".

За даними Бі-бі-сі, російських мобілізованих використовують для так званих "м'ясних штурмів" - масових піхотних атак українських укріпрайонів. При цьому штурмуючі, як правило, не мають досвіду та артилерійської підтримки. Як наслідок, втрати серед них жахливі. Їх експерти оцінюють, як 1:7, на користь України.

Через високі втрати РФ має намір до травня поставити під рушницю ще 400 тисяч осіб.

Колишній заступник Генштабу України Ігор Романенко пояснив, що така тактика називається у військовому мистецтві екстенсивною та обумовлена малою технологічністю ЗС РФ. Чим менше високоточних та ефективних озброєнь, тим більше країна намагається компенсувати цю нестачу великою кількості піхоти, яку "витрачають" не шкодуючи.