У РФ назвали генерала, який провалив оборону Курщини

Генерал, який став причиною мобілізації в РФ, провалив оборону Курської області

Винуватець провалу оборони Курської області РФ - командувач угруповання "Північ", генерал-лейтенант Олександр Лапін, який кілька разів провалював російські операції під час війни.

Як пишуть російські медіа, ЗСУ зайшли у Курську область вранці 6 серпня, а за тиждень безперешкодно змогли захопити до 1000 кв. км території Росії і десятки сіл.

Зазначається, що генерал Олександр Лапін має неоднозначну репутацію та системно програє битви. Під його командуванням у військ РФ в 2022 році стався найпотужніший провал оборони під Балаклією, Лиманом та Ізюмом, загалом залишивши 10 міст Харківської області. Тоді Україна відвоювала близько 3000 кв. км.

Провал у Курській області нагадує за масштабами і перебігом подій операцію у Харківській області, коли Україна безперешкодно змогла просунутися на десятки кілометрів. Причиною краху оборони також була слабка лінія укріплень і чисельна перевага наступаючих ЗСУ. Під час цієї операції Україна змогла захопити понад 200 одиниць покинутої техніки армії РФ. Унаслідок цієї поразки під щоденні обстріли потрапила Бєлгородська область і почалася мобілізація.

Як відомо, Лапіна вже відсторонювали від командування військами Центрального військового округу та угрупованням російських військ "Центр". Це сталося після того, як його відставки зажадав глава Чечні Рамзан Кадиров та засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Але в Кремлі і Міноборони Лапіна вирішили не карати, а відправили охороняти кордон з уже новим підрозділом.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що pа оцінкою німецького експерта з аналізу відкритих даних Юліана Репке, Україна значно просунулась у своєму наступі на Коренево і вже контролює перше російське місто Суджу. За інформацією української сторони, за останні дні було взято під контроль 44 населені пункти в Курській області, що становить близько 5% від всієї території регіону. 12 серпня ЗСУ вперше опублікували відеозаписи, що підтверджують захоплення Суджі, міста з населенням близько п'яти тисяч людей. Незважаючи на те, що місто виглядає безлюдним, серйозних руйнувань на відео не видно, що свідчить про швидке захоплення без тривалих боїв.