У МЗС різко відповіли президенту Чехії, який заговорив про здачу українських територій

У МЗС заявили, що не може бути жодних компромісів у питанні українських територій

Міністерство закордонних справ України заявило, що не приймає жодних варіантів закінчення війни, які передбачають збереження окупованих Росією українських територій. Про це йдеться в офіційній заяві на сайті відомства.

Зокрема, у МЗС наголосили, що Україна дотримується "формули миру", що передбачає повне виведення російських військ з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Наголошуємо, що не може бути половинчастих рішень коли йдеться про людські життя, свободу, спільні цінності, справедливість за російські злочини, відновлення міжнародного миру та безпеки. У цьому контексті тимчасові рішення не відновлять повноцінний мир, а лише відтермінують війну", – підкреслили в МЗС.

У відомстві також закликали міжнародну спільноту об’єднатися для реалізації "формули миру" та посилення тиску на Росію, щоб примусити її до справедливого миру, звільнення всіх окупованих територій та поваги до міжнародного права.

"Це реалістичний сценарій, який можна втілити спільними зусиллями", — заявили у міністерстві закордонних справ.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Петр Павел заявив, що Україна "повинна бути реалістичною" щодо своїх перспектив повернення окупованих територій. Зокрема, президент Чехії припустив, що частина території України залишиться під окупацією. При цьому відомо, що Павел не боїться висловлювати свою позицію, на відміну від багатьох західних політиків, які часто уникають чітких висловлювань. Президент Чехії також відкрито говорить, що Україна, ймовірно, не зможе військовим шляхом повернути всі окуповані території в найближчому майбутньому. Тому, на його думку, потрібно шукати альтернативні рішення, зокрема, можливість замороження конфлікту, приєднання України до НАТО і застосування статті 5 Північноатлантичного договору до тих територій, які Україна зможе контролювати.