У Міноборони Німеччини вперше висловилися, чи виправдана Курська операція ЗСУ

Генерал ФРН визнав, що Курська операція не відтягнула значних частин РФ із Донбасу

Українську військову операцію в Курській області можна вважати виправданою, хоч вона й не змусила Москву масштабно вивести війська з Донбасу. Як повідомляє портал "Коментарі", таку думку в інтерв'ю "RND" висловив голова спеціального штабу допомоги Україні в Міноборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг.

Військовий зазначив, що українське командування переслідувало кілька завдань, перш ніж зважитися на цю операцію. Перша – це, звичайно, спробувати відтягнути війська РФ з території України. Була надія, що РФ виведе частину військ із українського Донбасу, задіявши їх для витіснення українських військових із Курщини. Але були й інші причини, такі як бажання створити несподіванку та активізувати цю позиційну війну, яка, начебто, зайшла в глухий кут. Це, безперечно, вдалося українцям.

Крім того, зазначив він, операція створила і позитивний психологічний імпульс – як у бік власного населення, так і у бік західних партнерів.

"Напад також є сигналом Росії. Утримувалися тисячі російських військовополонених, зокрема багато призовників. Таким чином Україна розвінчала брехню путінської пропаганди про спецоперацію", – сказав Фройдінг.

Однак він констатував, що справді не вдалося досягти допомоги Силам оборони на Донбасі в тому обсязі, який передбачався спочатку, оскільки жодних значних російських бойових частин із Донбасу у бік Курська не було перекинуто.

Фройдінг не став відповідати на питання, чи має Курська операція все ж таки більше переваг, ніж недоліків. Військовий заявив, що про це мають судити історики. Він також відкинув, що це був "акт розпачу", і наголосив, що Україна все ще здатна утримувати завойовані території в Курській області, що все ще може створити для неї певні можливості, у тому числі стати розмінною монетою на можливих переговорах.

Читайте також на порталі "Коментарі" – на Заході розповіли, як "Курськ" точно допоможе Україні не програти у війні.