У Литві розповіли, чи справді Захід уже готовий на капітуляцію: що цьому може стати на заваді

Глава МЗС Литви Ландсбергіс вважає, що План перемоги України – спроба витіснити на Заході пропозиції капітуляції

На Заході втома від війни в Україні досягла максимуму, через що звучать заяви про "світ", які є пропозицією капітуляції. Проте український план перемоги є спробою витіснити ці настрої. Як передає портал "Коментарі", про це заявив глава МЗС Литви Габрієлюс Ландсбергіс, повідомляє RLT.

"Ця втома змушує нас шукати вихід, тому ми чуємо все більше розмов про "світ", які, на мою думку, насправді є пропозиціями капітуляції. Тому план перемоги – це чіткий тиск та спроба витіснити такі настрої", – зазначив Ландсбергіс.

Крім того, міністр додав, що найголовнішим для України є гарантії безпеки. За його словами, у Європі на сьогоднішній день немає кращої гарантії ніж п'ята стаття НАТО.

Також топ-дипломат висловив думку, що запросити Україну до НАТО зараз, коли є невизначеність кордонів, можливо, і такі приклади вже були в історії. Зокрема випадок Німеччини. Тому для ухвалення потрібна лише політична воля.

Ландсбергіс наголосив, що Альянс уже зараз міг би розпочати готувати оборонні плани для України. І не варто чекати на той момент, коли відбудеться вступ нашої країни до НАТО. Меседж необхідно відправити у двох напрямках.

"Один – Путіну, що його агресія не продовжуватиметься, що Захід може захистити Україну. Другий – для українців, щоб вони могли почати вважати і бачити свою країну безпечною", - наголосив міністр.

Однак якщо Україна не отримає гарантії безпеки, тоді, за словами Ландсбергіса, їй доведеться самій подбати про свою оборону.

"Я не говорю, що ядерна зброя - це шлях, але це означає певний спосіб мислення, який чітко вказує: якщо не НАТО, то що залишається? Нам доведеться захищатися, адже Путін справді не зупиниться", - резюмував Габріелюс Ландсбергіс.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Захід втомився від війни в Україні: на що переключається.