У чому проблема повернення виплат у 30 тис грн військовослужбовцям, - пояснення нардепа

10 квітня, у Верховній Раді прийняли рішення повернути виплати військовим у розмірі 30 тисяч гривень. Дане питання набрало розголосу та дискусій, проте, воно є досить неоднозначним

Таку думку висловив народний депутат Ярослав Железняк, пишуть "Коментарі" з посиланням на його Telegram.

Прояснити ситуацію допоможе проста математика, зауважив Железняк.

"Орієнтовна сума потрібна на повернення виплат 12,7 млрд грн на місяць= 152,4 млрд грн/ рік ; орієнтовна економія від обмеження зарплат "бюджетників" до 10 мінімалок: 2,7-3 млрд грн/ рік", - написав нардеп.

Тож, прийнята учора правка не зможе врятувати ситуацію з фінансуванням доплат. Потрібно ще знайти 98% від необхідної щорічної суми.

"Тобто, для реального, а не на папері, забезпечення повернення виплат потрібно ще близько 149 млрд грн по року знайти….або 98% від необхідної суми", - зазначив Железняк.

Тобто, зазначена сума необхідного фінансування є більшою, аніж, та, якої можна досягти шляхом реалізації вчорашньої правки. А саме, економії завдяки скороченню заробітних плат для державних службовців та менеджменту держпідприємств. У підсумку, до десяти мінімальних зарплат.

Та, навіть така економія, на думку Железняка, не допоможе.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Верховна Рада збільшила бюджет витрат на понад 500 млрд гривень. Більшість грошей спрямованні на сектор безпеки та оборони, включно з зарплатами військових. Портал "Коментарі" з посиланням на дослідження Active Group повідомляє результати опитування українців, чи достатню зарплату отримують захисники України.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що розмір середньої пенсії в Україні після індексації з 1 березня перевищив показник 5 тис. гривень. Як повідомляє видання "Коментарі", про це повідомив на пресконференції прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише "УНІАН".