У боях побували вже сотні тисяч: скільки учасників бойових дій є в Україні

Статус УБД отримали декілька тисяч жінок, повідомив в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун

В Україні помітно зросла кількість нових учасників бойових дій (УБД). З лютого 2022 року статус УБД отримали майже 350 тисяч осіб, що в сумі перевищує 900 тисяч. Про це повідомив в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Порхун зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення 9 601 жінка отримала статус УБД, що свідчить про значне зростання участі жінок у силових структурах та обороні країни. До цього моменту кількість жінок з таким статусом була невеликою, можливо, до тисячі.

Міністерство працює над впровадженням автоматичного розгляду та надання статусу УБД, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також членів сімей загиблих захисників і захисниць України. Вже розроблено механізм, який дозволяє подавати відповідні звернення через Центри надання адміністративних послуг, де відкриті "єдині ветеранські вікна".

Порхун підкреслив, що після впровадження цифрового інструменту процес надання статусу УБД стане більш ефективним і позбавленим бюрократичних проблем. Це нововведення планується реалізувати до кінця 2024 року.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, чи готові українці до переговорів з РФ. Щонайменше 44% українців вважають, що час для переговорів настав, але більшість з низ не згодні на умови Кремля про те, що Київ вивів свої війська з Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Таку вимогу неодноразово повторював російський диктатор Путін, акцентуючи, що за таких умов Москва нібито готова розпочинати мирні переговори з Україною. Результати опитування оприлюднив Центр Разумкова. Опитування проводилося з 20 до 28 червня на замовлення "Дзеркала тижня".