У Білому домі назвали головну загрозу для України китайського "мирного плану"

Джон Кірбі заявив, що китайський "мирний план" схвалює окупацію Росією українських територій

Китайський мирний план щодо врегулювання військового конфлікту в Україні вигідний Росії, тому що Пекін дає згоду на те, щоб Кремль не виводив свої війська з території України, а захоплені території залишилися у складі РФ. Як передає видання "Коментарі", про це заявив координатор Ради нацбезпеки Джон Кірбі, пише "Укрінформ".

Представник Білого дому наголосив, що припинення вогню прямо зараз фактично ратифікує окупацію українських територій російськими військовими.

"По суті, це визнало б досягнення росії у всіх її спробах захопити силою територію сусідньої країни. Крім того, це дозволило б російським військам продовжувати окупацію території суверенної України. Тому припинення вогню прямо зараз, на нашу думку, означало б чергове порушення Статуту ООН", – зазначив Кірбі.

Він наголосив, що Росія змогла б використати цю паузу, щоб посилити свої військові позиції, відновити сили та підготуватися до нового наступу.

Читайте на порталі "Коментарі" - Росія втратить вплив у країнах ОДКБ: в Інституті вивчення війни (ISW) назвали головну причину.

Також видання "Коментарі" повідомляло – вперше від початку повномасштабної війни РФ проти України лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін планує поговорити з українським президентом Володимиром Зеленським. Щоправда – у віртуальному форматі та після свого очного візиту до Москви, а можливо і не лише туди. Які очікування від майбутніх переговорів? Кого і яких поступок можуть у результаті (якщо можуть) підштовхнути? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.