Три найгарячіші напрямки на фронті: який прогноз до кінця року

Росіяни будуть намагатися усіма зусиллями до кінця цього року закрити питання по Торецькій агломерації

На фронті не стихають бої. Ворог продовжує тиснути. Які напрямки є найгарячішими? Який прогноз по фронту на найближчі місяці? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Торецький напрямок росіяни можуть обрати, як головний для удару

Військовий експерт Олег Жданов в ефірі "24 Каналу" розповів, що російські загарбники не полишають спроб прорвати українську оборону. Найзапекліші бої сьогодні тривають одразу на трьох напрямках.

За словами експерта, йдеться про Краматорський, Торецький, Покровський напрямки.

"Кількість атак з боку російської армії там зашкалює", — говорить Жданов.

Експерт зауважив, що штурми на Покровському напрямку не припиняються, вони постійні. На Краматорському напрямку ворог теж намагається тиснути на лінію фронту, прагнучи знайти слабке місце, щоб організувати прорив. Окупанти переважно тиснуть або на півночі, або на півдні.

"На півночі в районі Калинівки канал схований під землю, там його можна спокійно перейти, якщо буде успіх в прориві нашої оборони, чого ЗСУ досі не допустили. А на півдні росіяни сподіваються обійти по трасі на Покровськ до перехрестя на Костянтинівку, зайти з півдня на Часів Яр. Там нестабільна кількість атак, може коливатися від 10 до 30 за добу, але вони теж регулярні", – розповів Жданов.

Експерт зауважив, що стосовно Торецького напрямку в нього складається враження, що командування російських окупаційних військ може обрати його як головний для удару.

"Там може відбутися основна битва, бо в разі прориву на Торецькому напрямку окупанти отримають оперативну перевагу на всіх трьох вказаних напрямках", – пояснив Олег Жданов.

Для росіян є задача до кінця року вийти на лівий берег річки Оскіл

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі каналу "ТСН" заявив, що до кінця 2024 року Україна буде перебувати в обороні, а найбільш вигідним для початку наступальних дій може стати 2025-й.

"До кінця року ми будемо в обороні. Основні найбільше небезпечні напрямки – звісно, Покровський, Торецький. Я вважаю, що Торецька агломерація буде піковим моментом загальної наступальної кампанії російських окупантів в 2024 році. Звісно, це і Краматорський напрямок, Часів Яр. Вони будуть намагатися усіма зусиллями до кінця цього року закрити питання по Торецькій агломерації та по Часовому Яру, щоб в 2025 році розпочати наступальні дії на Костянтинівку", – розповів експерт.

Коваленко зазначив, що окупанти рухатимуться і на півдні. Зараз у ворога стоїть задача зрізати Роботинський напрямок і вийти на позиції, які вони займали до українського контрнаступу, що розпочався у 2023 році.

"У них є задача вийти на Сіверський напрямок, вони рухаються по південному флангу. Для них є задача до кінця року вийти на лівий берег річки Оскіл. Вони будуть намагатись взяти під свій контроль Вовчанськ та "зачепитися" за Липці, щоб розпочати там бої. Я назвав це в такій послідовності, в якій у окупантів є важливість виконання бойових задач. Покровський напрямок, Торецька агломерація, Часів Яр – це для них є основне", – продовжив оглядач.

При цьому експерт зауважив, що на хід війни впливає і погода. Нинішня спека грає на руку українським захисникам, каже Коваленко. Через неї росіяни мінімізували використання механізованої компоненти.

Читайте також на порталі "Коментарі" - військова машина Путіна набирає обертів: як Захід сприяє новим обстрілам України.