Територіальний компроміс: чи готові українці поступитися заради миру

Зростання готовності українців до територіальних поступок: результати опитування КМІС

Останні опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) свідчать про поступове зростання кількості українців, готових обговорювати територіальні поступки заради якнайшвидшого завершення війни. Однак, навіть попри це, більшість населення (55%) все ще категорично проти будь-яких поступок.

З травня 2022 року до травня 2023 року ситуація була відносно стабільною: 8-10% опитаних висловлювали готовність до поступок, тоді як 82-87% були категорично проти. Однак, починаючи з травня 2023 року, спостерігається поступове збільшення частки тих, хто готовий розглядати компроміси щодо територій. У грудні 2023 року таких було вже 19%, у лютому 2024 – 26%, а в травні 2024 – 32%.


Попри те, що в усіх регіонах України зросла кількість прихильників поступок, їх частка все ще не перевищує третини. Більшість населення, зокрема на Півдні та Сході, продовжує виступати проти будь-яких територіальних компромісів.


Важливо зазначити, що готовність до поступок не означає проросійських настроїв. Більшість тих, хто розглядає такий варіант, прагнуть відгородження від Росії та вважають, що її метою є знищення української нації або геноцид.

Опитування проводилися методом телефонних інтерв'ю (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. У травні було опитано 1067 респондентів, у червні – 2008.

Раніше “Коментарі” писали, що українці відповіли, які мирні домовленості з РФ можуть підтримати. Соціологи КМІС вирішили провести експеримент і запропонувати респондентам три пакети можливих мирних домовленостей. Експеримент є ілюстративним, оскільки варіантів може бути набагато більше.