Стало відомо, як вдвічі зменшити необхідну кількість бійців в окопах

На лінії бойового зіткнення бійців можна замінити безпілотними системами

Вдвічі скоротити кількість солдат на лінії бойового зіткнення можна завдяки використанню роботизованих систем. В Україні тестують відповідний концепт. Про це розповів заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков, повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію “Укрінформ”.

За підрахунками аналітиків, в середньому сьогодні на 1-2 км потрібно приблизно 70 людей в окопах. Скоротити цю цифру до 30 можна за рахунок безпілотних систем, роботизованих систем замінування, розмінування, РЕБ та інших приладів.

Заступник міністра розповів, що з початком повномасштабного вторгнення почав стрімкий розвиток сектор defense tech в Україні. Це сталося переважно завдяки приватному бізнесу. На початку 2022 року у нас було лише три виробники дронів, а у 2024-му цих компаній вже близько 700. Два роки тому засоби РЕБ виготовляли 7 виробників, сьогодні їх понад 120. Вже є десятки розробок на базі штучного інтелекту у сфері розмінування.

“І майже жодної державної компанії немає в цьому секторі – ані в “Армії дронів”, ані в кластері Brave1, ані в сегменті виготовлення РЕБ. Тому я закликаю інвесторів у цей бізнес і впевнений, що після закінчення війни Україна буде суб’єктною на цьому ринку. Ми вже потроху починаємо дискусії про можливість відкрити експорт для наших інноваційних розробок”, - додав заступник міністра.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні вже визначилися, куди витратять кошти, отримані від відсотків заморожених активів РФ. Дізнатися детальніше про першочергові потреби, читайте за посиланням.