Стало відомо, чи готовий Путін провести обмін захопленими територіями

Росія вже трохи оговталася від наступу ЗСУ у Курській області і готується до тривалої оборони

Російські війська не припинять спроб захопити всю територію Донецької та Луганської областей, повідомив військовий експерт Олег Жданов в ефірі "Апостроф TV".

Жданов пояснив, що ворог намагається розтягнути українські резерви, том йде на крайні заходи по всій лінії фронту. За його словами, на початку операції українських військ у Курській області російське командування вивело до 15 батальйонів з Херсонської, Запорізької та частково з Харківської областей, щоб негайно відреагувати на ситуацію. Однак, додає він, більше підрозділів з інших напрямків не перекидали. Жданов каже, що після початку наступу ЗСУ у Курській області, спочатку бойова активність росіян дещо знизилася, але після того, як вони оговталися від початкового шоку, приблизно на третій день від початку операції, бойові дії почали знову набирати обертів. Сьогодні фіксується до 165 бойових зіткнень за добу, з яких майже 60 припадає на Покровський оперативний напрямок.

Щодо можливості обміну територій Курщини на Донбас, Жданов зазначив, що Росія не готова до такого рішення. У Курській області російські війська збирають всі можливі ресурси, включаючи строковиків і резерви з Калінінградської та Мурманської областей. Українські війська розширюють плацдарм, і тепер росіянам доведеться атакувати фронтально, оскільки немає можливості для флангових ударів. Жданов вважає, що Кремль не готовий розміняти Донбас на Курськ, і тому росіяни продовжують укріплювати оборонні рубежі. Перша лінія окопів розташовуватиметься за 45 км від державного кордону РФ, друга — за 75 км. Це свідчить про те, що Росія готується до тривалої оборони на власній території, тоді як на Донбасі інтенсивність бойових дій зростає, і росіяни намагаються прискорити свої наступальні операції.

Цікаво, що російський омбудсмен вже звернувся до української сторони з приводу обміну полоненими, хоча ще тиждень тому вона заявляла, що обмінів більше не буде. Це може свідчити про підготовку до оборони на Курщині, але на Донбасі російські війська продовжать наступ.

Щодо можливого зняття заборони на удари по території РФ західною зброєю, Жданов висловив сумніви, що це станеться найближчим часом. Водночас він зазначив, що Захід може збільшити обсяги постачання озброєнь для оснащення нових українських бригад. США, за його словами, прагнуть використовувати стратегію "м'якої сили", поступово послаблюючи російські війська і змушуючи політичне керівництво Росії йти на поступки. Це може призвести до змін у політичній еліті РФ і вплинути на зовнішню політику країни на міжнародній арені, підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Третій штурмовій запропонували країнам-сусідкам РФ поділити її територію.