Стала відома причина, чому країни масово відмовились від участі на Саміті миру

Через зміни до спільного документа Саміту миру, які внесла Швейцарія, деякі країни відмовились від участі у мирному саміті.

За кілька днів до початку Саміту миру у Швейцарії близько 15 країн скасували свою участь у заході, попри те, що вже була попередня згода. Це сталось через зміни, які внесла Швейцарія до підсумкового документа щодо Саміту миру.

Як повідомляє видання "Європейська правда", 9 червня Швейцарія розіслала оновлений документ спільного комюніке щодо Саміту миру. У ньому господар мирного саміту відступив від багатьох невигідних для України формулювань. Зокрема у попередньому тексті не було згадано слово "агресія", а тепер у документі прямо йдеться "агресію Російської Федерації проти України".

Також попереднє комюніке розмивало "формулу миру", якої дотримується Україна та вкладало у неї різні бачення миру, зокрема китайське, яке заперечує Київ. Нове формулювання містить лише ті мирні пропозиції, які відповідають міжнародному праву, зокрема щодо повернення кордонів України до 1991 року. Крім того, Швейцарія вилучила Росію у контексті мирних переговорів і замінила її на словосполучення "всі сторони".

"Тепер там немає послабленої вимоги про "заходи зміцнення довіри", а натомість потрібні "конкретні дії". І головне – видалені згадки про "другий мирний саміт", які натякали на зобов’язання запросити Росію до участі у ньому", - зазначає "Європейська правда".

Такі зміни змусили деякі країни переглянути свою участь у Саміті миру. Як наслідок, за кілька днів до початку заходу, країни почали масово скасовувати свої запрошення, і мирний саміт недорахується щонайменше 15 учасників.

"З тексту вичистили лазівки, що відкривали шлях до територіальних поступок України; змінили вимоги для альтернативних "мирних планів", умови долучення Росії до мирного процесу тощо. І хоча через це "відпала" частина учасників, які орієнтуються на думку Росії, та переважна більшість лишилися з Україною", - пояснили у "Європейській правді".

Нагадаємо, що на Саміт миру у Швейцарію було запрошено 160 країн. На початку червня в МЗС України повідомили про участь 107 країн та організацій, а у Швейцарії заявили про реєстрацію 93 держав. Проте за кілька днів до саміту стало відомо, що ця цифра скоротилась до 78 країн.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Єрмак розповів, коли Росії можуть запросити на Саміт миру.

Також "Коментарі" писали про те, що у Швейцарії пояснили, чому не запросили Росію на мирний саміт.