Головна Новини Суспільство Війна з Росією Смерть Путіна: чи вона зупинить війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Смерть Путіна: чи вона зупинить війну в Україні

Експерти розповіли, чи зіграє на руку Україні смерть російського диктатора чи навпаки конфлікт лише погіршиться

4 червня 2022, 11:40 comments1270
Поділіться публікацією:








Радник голови Офісу президента України (ОПУ) Олексій Арестович заявив, що коли помре російський диктатор Володимир Путін, війна в Україні стане нікому з його оточення не потрібною. На думку Арестовича, зараз триває, бо "так хоче вождь", а всі його підлеглі вдають, що підтримують цю "спецоперацію". Чи погоджуєтеся з таким твердженням? Чи справді смерть Путіна може зупинити цю війну?

Смерть Путіна: чи вона зупинить війну в Україні

Фото kremlin.ru

Поки РФ існує у вигляді імперії – її війна з Україною не закінчиться

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш розмірковує так:

"Чи зупиниться війна, якщо здохне путін? Це залежатиме від того, до кого перейде влада в РФ і наскільки легітимно вона перейде. На сьогоднішній день не видно передумов до того, що вона може перейти до опозиції, бодай тому, що опозиції в Росії сьогодні просто немає. Уся російська опозиція за межами країни. Знову ж таки, якщо передача влади буде не зовсім легітимною в очах народу, то новій владі доведеться підігравати суспільним настроям, а народ на сьогодні заряджений пропагандою на війну".

Тому, зазначає експерт, можна точно говорити, що смерть путіна не зупинить війну швидко. Але, однозначно, на якийсь час (як мінімум період трансферту влади) наступ російських військ, швидше за все, буде поставлений на паузу. І це вікно можливостей, яке відкривається в ЗСУ для розгортання контрнаступу, вважає Сергій Гармаш.

"Наступний важливий аспект смерті путіна – це позиція Заходу. Чи продовжить Захід політику на ослаблення Росії, чи втома від війни та купа проблем, що звалилися на західних політиків у зв'язку з нею, змусить його шукати компроміси з Москвою та тиснути на Київ? На жаль, я щодня бачу ознаки другого варіанта, – каже Сергій Гармаш. – Ну і останнє – головне. Ви правильно сформулювали своє питання: чи "зупинить" смерть путіна війну? Це важливо, оскільки "зупинити" і "закінчити" – різні поняття. Я впевнений на 100%, що поки РФ існує у вигляді імперії – її війна з Україною не закінчиться. Незалежно від того, хто при владі у Москві. Навіть якщо до неї прийде якийсь ліберал, згодом він обов'язково перетвориться на такого ж тирана як путін".

Тому що, пояснює експерт, сам устрій держави російської вимагає для її існування тиранії.

"У Російській імперії апріорі не може бути демократії. Вона зліплена з таких різних народів, культур та релігій, які втримати разом може лише деспотична сила, – наголошує Сергій Гармаш. – Тому, якщо зі смертю путіна Росія не стане конфедерацією або взагалі не розпадеться на кілька частин, – війна може зупинитися на якийсь час, але точно не закінчиться"

Смерть диктатора лише спонукає російську еліту до радикальніших дій

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог Дмитро Громаков не думає, що смерть путіна зупинить війну.

"Смерть Брежнєва, Черненка та Андропова не зупинили війну в Афганістані, – нагадує він. – Відхід від влади Єльцина та прихід Путіна лише активізував старі конфлікти (у Чечні, Карабаху) та розв'язав нові (Грузія, Україна). Поки що в Росії залишається на рівні суспільної свідомості ідея імперіалізму як базовий ідеологічний конструкт – світ завжди відчуватиме загрозу з боку цієї держави. А маховик війни, розкручений путінською пропагандою, завжди вимагатиме жорсткішого лідера, здатного "перемогти" у цій війні".

Смерть путіна, продовжує Дмитро Громаков, без зафіксованої в міжнародних договорах легітимізації "придбань" РФ за його правління, зробить нинішнього диктатора лише проміжною фігурою в російській історії. Роль якої оцінюватиметься за результатами роботи наступників.

"І ким він стане в історії, "Володимиром проклятим руйнівником" або "Володимиром великим, збирачем земель", залежить вже не від нього. І сам путін боїться цієї залежності, – наголошує експерт. — Думаю, його наступником стане людина, здатна, на путінську думку, довести цю війну до перемоги. Тому не варто відчувати ілюзій – смерть диктатора лише підштовхне російську еліту до радикальніших дій. Упевнений, що тільки поразка Росії в Україні може змінити хід історії, довівши всьому світу, що імперіалізм як ідеологія не принесе більше нікому процвітання – і світ позбавиться цієї хвороби назавжди".

Все залежить від того, яке угруповання прийде до влади

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що все залежить від того, яке угруповання прийде до влади після смерті або усунення з посади президента путіна.

"Якщо це буде угруповання з його найближчого оточення – силовиків, чекістів тощо – то, швидше за все, вони продовжать конфлікт та експлуатацію теми образи, реваншизму, відродження СРСР тощо. Якщо це будуть якісь ліберально-економічні еліти, з орієнтуванням на місцевих олігархів або з упором на якісь прозахідні кола (умовні іноагенти), вони будуть націлені на те, щоб якнайшвидше вийти з конфлікту. І якимось чином вибудувати таку систему взаємин із Заходом, де не було б санкцій, обмежень. А в цьому зацікавлені практично всі великі російські олігархи, більшість великого бізнесу, – зазначає аналітик. – Вони хочуть просто заробляти гроші, зберегти ресурсну модель економіки та відпочивати у Монако".

Анатолій Октисюк схиляється до того, що ми побачимо саме другий варіант. І якщо він отримає розвиток, росіяни, на думку експерта, будуть змушені піти з України, повернувши вкрадені території, включно із Кримом.

"Оскільки в 21 столітті все диктується не розміром території, а економічними зв'язками, можливістю бути інтегрованим у світовий ринок, світову економіку", – констатує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", Байден висловився з приводу ідеї Кісінджера щодо обміну українських територій на мир з агресором.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 червня 2022, 11:11

Війна закінчиться тільки якщо наші корумповані насміляться, з дозволу США, йти на Москву. Поки США зовсім випадково і дуже часто піднімають питання, що Україна сама буде вирішувати питання - чи поступитися територіями.


Новини