Сили оборони можуть вийти із Торецька: як врятувати ситуацію

Україні гостро бракує боєприпасів та озброєння, західні партнери повинні допомагати краще

Ситуація в боях за Торецьк може скластися так, що українським силам доведеться відступати, заявив військовий аналітик і ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман в ефірі Радіо NV. Він наголосив, що вуличні бої в місті можуть затягнутися, оскільки кожен будинок використовується як своєрідна фортеця. Гетьман охарактеризував Торецьк як "сіру зону", де українські військові переважно ведуть контрудари, намагаючись повернути втрачені вогневі позиції.

Експерт підкреслив, що результат боїв залежить від того, чи зможуть ЗСУ додати необхідні резерви, чи вистачить снарядів та ресурсів для продовження бойових дій, а також від того, скільки сил зможе зосередити ворог на цьому напрямку.

Хоча Гетьман не давав прогнозів щодо розвитку подій, він висловив сподівання, що українським військовим вдасться втримати позиції. Однак він визнав, що в разі значної переваги ворога, ЗСУ можуть змушені відступити.

"Але, якщо ворог буде суттєво переважати, ЗСУ доведеться з Торецького напрямку теж відходити. Треба дивитись правді в очі. Поки що ворог дуже сильно тисне і значно переважає у силах та засобах. Яким чином стримувати нашим військам? Знову порушуємо питання про мобілізацію і звісно про зброю, яку мають передавати партнери. Її має бути більше, аби не було один до 10 у кількості артилерійських пострілів. Це неприпустимо", - сказав Гетьман.

Окремо Гетьман звернув увагу на значення переваги в повітрі в контексті боїв за Торецьк. Він наголосив, що сучасна тактика передбачає спочатку досягнення панування в небі, а потім – нанесення ударів по базах та скупченнях ворожих військ. Проте через обмежену кількість отриманих Україною літаків говорити про перевагу в повітрі наразі неможливо. Він зазначив, що дискусії щодо ключової ролі авіації на полі бою останнім часом дещо затихли.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що ЗСУ та окупанти готуються до найбільш масштабної битви з початку війни.