Сі більше не грає в нейтралітет: яку допомогу Росія отримує від Китаю

За даними ISW, Росія та Китай розвивають військово-технічне співробітництво

Незважаючи на вмовляння та попередження західних країн, офіційний Пекін продовжує нарощувати військово-технічну співпрацю з Росією. Це відбувається у різних напрямках. Як повідомляє портал "Коментарі", про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наводять заяву заступника державного секретаря США Курта Кемпбелла, який зазначив, що КНР надає російській оборонній промисловості "дуже суттєву" підтримку в обмін на секретні російські військові технології.

За його словами, Китай не просто постачає до Росії продукцію подвійного призначення, а й докладає "значних зусиль, щоб допомогти підтримувати, розвивати та диверсифікувати елементи російської військової машини". У відповідь Росія відправляє до КНР підводні човни, авіаційні розробки та ракетні технології, якими раніше неохоче ділилася з Пекіном.

В ISW звертають увагу, що офіційні особи КНР на чолі з Сі Цзіньпенем продовжують вдавати, що вони нейтральні і ніяк не сприяють тому, щоб російська військова машина у війні проти України набирала обертів. Пекін продовжує заперечувати підтримку російських військових зусиль. На публіці Китай заявляє, що залишається "неупередженим" у своїй позиції щодо війни Росії в Україні та закликає сторони до переговорів та мирного врегулювання.

Експерти говорять, що заява Кемпбелла прозвучала на тлі міжнародних військово-морських навчань "Океан-2024", які зараз проходять у Тихому та Північному Льодовитому океанах, а також Середземному, Каспійському та Балтійському морях. Їх очолює Росія.

Напередодні навчань російський диктатор Володимир Путін звинуватив США у тиску на Росію та КНР, що викликало необхідність проведення спільних військово-морських навчань.

Читайте також на порталі "Коментарі" - тепер РФ точно не збирається зупиняти війну: у США назвали ключові чинники.