Що задумали росіяни під Авдіївкою – чому активно наступають: у ISW розкрили деталі

За твердженням аналітиків, росіяни на цьому напрямі демонструють здатність вчитися та застосовувати тактичні уроки на полі бою

Росіяни під Авдіївкою демонструють здатність навчатися та застосовувати тактичні уроки на полі бою, проте, незважаючи на це, вони навряд чи зможуть досягти широкого оперативного успіху в цьому районі. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни.

"Поточні локалізовані російські наступальні операції поблизу Авдіївки, ймовірно, демонструють здатність російських військ вивчати та застосовувати тактичні уроки на полі бою в Україні... російські джерела відзначили успіхи Росії в цьому районі та окреслили кілька адаптацій, які дозволяють припустити, що російські війська застосовують уроки , засвоєні під час операцій на півдні України, на інших ділянках фронту", - наголошують аналітики.

Зокрема, російські командири заявляють, що російські війська приділяють значну увагу контрбатарейній боротьбі, використовують системи радіоелектронної боротьби (РЕБ), ведуть артилерійську підготовку поля бою та демонструють "чітку взаємодію" між командуванням, штурмовими групами, аеророзвідкою та елементами артилерії.

Як зазначають аналітики, це припущення заслуговує на увагу, оскільки російські джерела раніше підкреслювали ці тактичні адаптації як на сильній стороні оборони Росії проти українського контрнаступу на півдні України. Крім того, більшість російських сил, які зараз воюють у районі Авдіївки, ймовірно, є елементами 1-го армійського корпусу так званої ДНР. Повідомлення російських воїнкерів про те, що підрозділи в цьому районі демонструють ефективний зв'язок, можуть свідчити про те, що сили "ДНР" дещо полегшили свою інтеграцію в регулярні російські сили та здобули уроки з попередніх неефективних та невдалих атак у районі Авдіївки, зазначають у ISW.

У той же час американські аналітики стверджують, що ці адаптації та успіхи на тактичному рівні навряд чи перетворяться на ширші оперативні та стратегічні переваги для російських сил. Зазначається, що російські війська зосереджені на південний захід від Авдіївки, не завершивши оперативне оточення населеного пункту, і їм буде важко це зробити. Авдіївка також є добре укріпленим та захищеним українським опорним пунктом, що ускладнить можливість російських військ наблизитись до населеного пункту або повністю його захопити. Крім того, російські сили вже контролюють сегменти критичної траси N20 Донецьк – Костянтинівка – Краматорськ – Слов'янськ та інші маршрути, які пролягають поблизу Авдіївки, тому гіпотетичне захоплення Авдіївки не відкриє нових шляхів просування до решти Донецької області.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи почалося загострення на фронті - як це пов'язано з війною на Близькому Сході.