Що відбудеться на фронті відразу після виборів в США: до чого готуються ЗСУ

Силам оборони потрібно доукоплектовувати бригади на фронті та формувати резервні

Останнім часом у ЗМІ все частіше обговорюється можливість контрнаступу ЗСУ. Коли він реально може відбутися? Ким Силам оборони потрібно доукоплектовувати бригади? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Україна наразі не проводить наступальні дії зокрема через прохання Сполучених штатів

Військовий експерт Михайло Самусь в ефірі Radio NV зазначив, що Україна може перейти в масштабний контрнаступ не у 2025 році, як говорить дехто на Заході, а вже найближчим часом – відразу після президентських виборів у США.

Експерт зауважив, що на фронті зараз "не видно" багато бригад, зокрема й відомих. На думку експерта, вони готуються до наступу, для якого поки що не склалися відповідні обставини.

"Вони зараз проводять активну підготовку. І явно вони готуються не до капітуляції. Тільки Генштаб, Верховний головнокомандувач і Головнокомандувач можуть знати, які є плани. У мене є гіпотеза, що Курська операція не може бути самостійною", – пояснив Самусь.

Аналітик висунув припущення, що Україна наразі не проводить наступальні дії зокрема через прохання Сполучених штатів. На думку Самуся, Вашингтон міг попросити Київ утриматися від наступу до виборів президента США, запланованих на 5 листопада, аби уникнути непередбачуваної ескалації.

"Удар по Кримському мосту до 5 листопада – він може призвести до ескалації. А ескалація, на їхню думку, може означати, що Каміла Гарріс може потерпати від нападів Дональда Трампа. Мовляв, дивіться, твориться третя світова, ви взагалі не керуєте ситуацією, втратили контроль над союзниками. Тож я припускаю, що до 5 листопада нас просять не робити категоричних кроків, які можуть призвести до потенційної ескалації", – додав Самусь.

На його переконання, враження про те, що Росія повністю контролює ситуацію на полі бою – поверхневе.

Варто покращити темпи мобілізації

Військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці й заступник начальника Генштабу (2006-2010 рр.) Ігор Романенко в ефірі каналу "Київ24" зазначив, що для проведення ефективних наступальних операцій на фронті потрібні люди не 42-43 років, а 25 років. Це об'єктивні вимоги ведення війни.

"Нам потрібно вирішувати питання з укомплектуванням як частин, які несуть втрати і діють на лінії зіткнення, а також потрібно формувати резервні бригади. Ці процеси повинні відбуватися паралельно, і для цього потрібно мати достатню кількість військовослужбовців", - сказав експерт.

За його словами, новий закон про мобілізацію "сам по собі не дуже рішучий", він покращує ситуацію, але не вирішує її.

Романенко підкреслив, що влітку за місяць нам вдавалося призивати та готувати до 30 тисяч осіб, але восени ці процеси загальмувалися.

Тому, як зазначив експерт, зараз обговорюють питання щодо того, які додаткові заходи потрібно проводити, щоб покращити темпи мобілізації.

"Можливо знижувати вік нижче 25 років. Знизили з 60 до 55 років. Чому? Тому що у нас пристаріла армія. 43 роки - середній вік. Два роки тому було 42. Для того, щоб вести таку широкомасштабну війну, мати такого роду військовослужбовців, - це дуже складно. Для активних дій, особливо піхоти, особливо штурмових дій потрібні люди не 42-43 років, а 25 років. Безумовно, фізіологічні можливості цих людей різні. І це об'єктивні вимоги ведення війни", - пояснив Романенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи дійсно фронт почав прогинатися: що відбулося після захоплення РФ Вугледару.