Що, окрім F-16, може ще отримати Україна – де Київ може розміщувати винищувачі

У наступні тижні відбудеться процес розширення авіаційної коаліції

Процес передачі сучасних західних винищувачів Україні вже розпочався. Звичайно ж, поки що не йдеться про прямі постачання літаків до Києва, але навчання українських пілотів уже йде. Які літаки, крім розрекламованих F-16, може отримати Україна? Де західні літаки можуть розміщуватися, щоб противник їх не дістав своїм обстрілом? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Винищувачі Eurofighter і Gripen можуть бути кращими, ніж F-16, тому що на ці літаки можна поставити ракету Meteor класу "повітря - повітря"

Експерт Defense Express Іван Киричевський вважає, що окрім американських винищувачів F-16 Україна може отримати від партнерів також літаки Eurofighter. Свою думку експерт озвучив в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Питання винищувачів Eurofighter виникло після того, як ухвалили політичне рішення щодо F-16. У наступні тижні відбудеться процес розширення авіаційної коаліції, який передбачатиме постачання не лише F-16 Україні, а й постачання Eurofighter від кількох країн", – зазначив Іван Киричевський.

На його думку, є всі підстави стверджувати, що союзники вмовлятимуть Швецію таки ухвалити політичне рішення і передати Україні винищувачі JAS 39 Gripen.

При цьому експерт не виключає, що літаки Eurofighter і Gripen можуть навіть перевершувати по ряду параметрів винищувачі F-16. Там можна поставити ракету Meteor.

"Якщо незабаром вдасться назбирати 40 боєздатних F-16, це добре, але цього недостатньо. Через те, що цих літаків вистачить лише на один із операційних напрямків, а їх у нас п'ять, і потрібно ще шукати літаки", – підсумував експерт.

Передача F-16 Україні – питання часу, так само як і оволодіння ними українськими пілотами

Наразі союзники України ведуть розмови не лише про те, хто і скільки передасть Україні винищувачів, а й про те, де розміщувати ці винищувачі. Є припущення, що вони базуватимуться не на території України. Про це в інтерв'ю "24 Каналу" розповів експерт з авіації Костянтин Криволап.

При цьому експерт звернув увагу на один дуже суттєвий нюанс. Якщо винищувачі будуть розміщуватись не в Україні, то треба передбачити, щоб вони вилітали на виконання бойового завдання з України. Бо якщо винищувачі вилітатимуть, наприклад, на перехоплення російських ракет із Польщі, то це можна буде вважати, як залучення третьої країни до війни.

"Тому, я думаю, ми приземлятимемо їх десь тут. Наші МіГ-29 та Су-24, Су-27 злітають із наших аеродромів, ми їх захищаємо. Тут потрібно покращити систему ППО для того, щоб зменшити ймовірність влучення. Це організаційно-технічне питання, яке вирішується", – зазначив експерт з авіації.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у ЗСУ натякнули, що атака безпілотників на Москву – це лише початок проблем путінського режиму.