Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що може наблизити закінчення війни – від чого залежить перемога України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може наблизити закінчення війни – від чого залежить перемога України

ЗСУ очікують на допомогу Заходу, щоб розпочати масштабний контрнаступ

13 червня 2022, 17:28
Поділіться публікацією:

Війна закінчиться, коли Україна доведе, що Росія має залишити захоплені території. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю білоруському виданню Zerkalo.io. Як оцінюєте ситуацію на фронті зараз? Що може наблизити закінчення війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що може наблизити закінчення війни – від чого залежить перемога України

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Україні потрібна максимальна допомога у нарощуванні військового потенціалу для майбутньої контрнаступної операції

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко пояснює:

"Незважаючи на різницю потенціалу збройних сил РФ і України (у противника він значно вищий, а на окремих ділянках, як у тих же Сєвєродонецьку, Лисичанську, Слов'янську концентрація сил противника в рази перевищує наші можливості, у тому числі в живій силі, в артилерії, не кажучи вже про авіацію), ЗСУ вдається перейти до нового етапу в оборонних бойових діях. А саме – проведення контрударів. Це далеко від контрнаступальних операцій (вони можливі лише за перевищення потенціалу над противником у рази – від трьох і від, а нас, навпаки, менше). Але нам вдається здійснювати такі удари для асиметричних дій. Наприклад, під Ізюмом було складно, росіяни планували широкомасштабні наступальні дії. А ми провели контратаки на півночі та північному сході Харкова. І окупанти змушені були перекидати сили туди".

На півдні, продовжує генерал, ми провели контратаки у Херсонській та Запорізькій областях.

"У Запорізькій противник бив по ЗСУ ударною авіацією, артилерією. Отже, нам довелося призупинити просування вперед і зайняти активну оборону. А ось на Херсонському напрямку нам удалося захопити плацдарм на лівому березі. Таким чином, виконуючи попередні завдання для подальших контранступальних дій", – зазначає Ігор Романенко.

Але для того, щоб ставити питання про звільнення того ж таки Херсона, Донбасу, потрібні відповідні сили, наголошує він. Адже при наступі необхідно перевищувати супротивника щонайменше втричі. А у нас у цьому плані ситуація не така.

"Героїзм і професіоналізм ЗСУ дається взнаки постійно. Однак нам потрібна максимальна допомога у нарощуванні військового потенціалу (тут, насамперед, питання до західних союзників) для майбутньої контрнаступної операції з очищення нашої території від військ противника", – резюмує генерал.

Посилення реального санкційного тиску на Росію може наблизити закінчення війни

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко розмірковує так:

"Якщо виходити із ситуації "на сьогодні", то наблизити закінчення війни може подальше посилення реального санкційного тиску на РФ, а також своєчасне постачання Україні необхідного озброєння та боєприпасів, які дозволять сформувати паритет на фронті, а надалі і перевершити окупантів з бойової сили".

Експерт наголошує, що росія продовжує отримувати величезні доходи від реалізації нафти та газу. І в цьому є ключова проблема ефективності санкцій. Так, згідно з доповіддю Центру досліджень енергетики та чистого повітря, країна-агресор із початку широкомасштабного вторгнення в Україну заробила 93 мільярди євро на експорті енергоресурсів. Причому 57 млрд. заплатили країни ЄС.

"Також, слід посилити контроль над забороною на постачання до Росії комплектуючих, особливо високотехнологічних, які можуть використовуватися у виробництві озброєння та техніки для збройних сил. Демократична спільнота повинна нарешті зрозуміти, що тільки поразка Росії на полі бою зупинить подальші шалені плани путіна. Якщо ж путіну вдасться нав'язати свій сценарій "миру" в Україні, то він не зупиниться і наступними жертвами агресора можуть стати Молдова, країни Балтії, загалом хто завгодно, – наголошує Михайло Дяденко. – Адже питання сьогодні не тільки в Україні, а й у тому, щоб у принципі покінчити з безумцями, які вирішили вкинути світ у жахи минулого, що сіють розруху та смерть на європейському континенті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Донбасі ЗСУ вибили окупантів із трьох сіл та посунули ділянку фронту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини