СБУ викрила плани Кремля: що Росія готує через бої в Курській області

Росія планує провести інформаційно-психологічні спецоперації, щоб звинуватити Україну у вчиненні воєнних злочинів у Курській області.

Служба безпеки України виявила спроби російських спецслужб здійснити масштабну інформаційну кампанію з поширенням фейків та іншої дезінформації про бої в Курській області. В СБУ називають мету таких дій Росії, спробою вплинути на наступ України на території РФ.

СБУ повідомило про фіксацію безпідставних звинувачень українських захисників у вчиненні воєнних злочинів.

"Для цього російська сторона створює та поширює різноманітні фейки та інформаційні вкиди, які не мають нічого спільного з реальністю. Такі інформаційно-психологічні спецоперації ворога пов’язані насамперед із неможливістю ефективно протидіяти наступальним діям ЗСУ", - йдеться у заяві СБУ.

Служба безпеки України вказує, що найближчим часом спецслужби РФ можуть вдатись до розпалювання злочинів, зокрема щодо російського цивільного населення в Курській області, щоб у цьому звинуватити українських військових.

"СБУ попереджає, що такі спроби є марними, і не впливатимуть ні на наступальні дії ЗСУ, ні на думку міжнародних партнерів нашої держави. Адже Сили оборони України довели всьому світові, що чітко дотримуються правил та звичаїв ведення війни. Зокрема, як щодо поводження з військовополоненими рф, так і щодо цивільного населення", - підсумувала СБУ інформацію щодо можливої ІПСО російських спецслужб.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія направила в ООН скаргу на порушення прав людини з боку України через бої в Курській області.

Також "Коментарі" писали, що Росія звинуватила Україну в атаці дронів по Запорізькій АЕС, однак МАГАТЕ здійснило перевірку та заявило, що їх комісія не виявила уламків безпілотників.