Російський пілот, який перегнав в Україну Мі-8, звернувся до російських військових

Пілот Кузьмінов, який перевіз в Україну Мі-8, закликає росіян наслідувати його приклад

Як повідомляє портал "Коментарі", українська розвідка оприлюднила документальний фільм "Збиті льотчики Росії", в якому розповіла, як російський пілот перегнав в Україну вертоліт Мі-8АМТШ.

Спецоперація української військової розвідки мала кодову назву "Синиця". 28-річний російський капітан Максим Кузьмінов був командиром вертольота, служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 з пунктом постійної дислокації у Приморському краї. У фільмі він розповів деталі операції.

"Я зв'язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі та почали планувати безпосередньо мій переліт", - каже Кузьмінов.

З його слів, військова розвідка змогла організувати безпечний коридор.

"Я зрозумів, що перебуваю поруч із кордоном, тобто я передав своє місцезнаходження. [...] Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився", - додав пілот.

Кузьмінов заявив, що вчинив так, оскільки виступає проти агресивної війни і не хоче бути причетним до воєнних злочинів.

"Те, що зараз відбувається – це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку в тому, щоб не сприяти цим злочинам. Я чудово знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно здобуде перемогу у цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Весь світ допомагає, тому що розуміє, що насамперед треба цінувати людське життя... ніхто не хоче цієї війни", - додав офіцер.

Також він закликав інших російських пілотів вчинити так само. "Ви анітрохи не пошкодуєте. Ви просто відкриєте для себе світ фарб. І запам'ятайте: ви просто багато чого не знаєте, ви не бачили, як живуть інші люди. Коли ви справді щось відкриєте, то свою думку зміните докорінно", - заявив він.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому ця осінь може бути найскладнішою в історії незалежної України: думки експертів.