Росіяни також готуються: в очікуванні F-16 Україна очікує загострення проблем на фронті

У NYT пишуть, що Росія рішуче налаштована обмежити вплив F-16 ще до того, як вони вступлять у бій.

Україна знаходиться на порозі отримання перших американських винищувачів F-16, але стикається зі значними викликами, пов'язаними з посиленням атак Росії на українські авіабази, браком навчених пілотів та обслуговуючого персоналу. The New York Times звертає увагу на ці проблеми, зокрема на недавній удар по авіабазі в Миргороді, який завдала РФ на початку липня.

21-річна мешканка Валерія Міненко розповіла, що "перший удар був настільки потужним, що навіть наші вікна тремтіли. Тепер вони постійно б'ють по авіабазі ракетами". Колишній представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що росіяни вдосконалили ракети та розвідувальні дрони, роблячи їх менш вразливими до засобів радіоелектронної боротьби України. Вони також програмують дрони-розвідники, щоб ті могли літати вглиб України, не випромінюючи контрольних електронних сигнатур, що ускладнює їх виявлення.

Подібні атаки підкреслюють рішучість Росії обмежити вплив F-16 ще до їхнього введення в бойові дії. Військовий аналітик дослідницької організації RAND Хантер Столл вважає, що F-16 та їхні пілоти зіткнуться з жорстким опором російської ППО як на землі, так і в повітрі, оскільки Росія мала достатньо часу для зміцнення своєї оборони, особливо в прифронтових зонах.

Начальник авіації Повітряних сил ЗСУ, генерал Сергій Голубцов, заявив, що українці розуміють, що F-16 не є панацеєю. Перед тим, як літаки зможуть вплинути на поле бою, Україна повинна забезпечити їх захист. Голубцов зазначив, що кількість обстрілів аеродромів, ймовірно, зросте, і з цієї причини Україна не триматиме в країні всі обіцяні F-16.

Після адаптації до F-16, їх можна буде використовувати для відбиття російських штурмовиків, що бомбардують Україну. Це може стати переломним моментом, що дозволить досягти паритету в повітряному просторі, якщо не переваги.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Сирський знає точну дату постачання F-16 в Україну. Говорячи про терміни постачання літаків до України головком ЗСУ Олександр Сирський сказав, що він знає дату, коли в Україні з'являться F-16, але зі зрозумілих причин не може про це сказати публічно.