Росіяни поспішають із наступом у Курській області: яке завдання поставив Путін

ISW повідомляє, росіяни хочуть витіснити ЗСУ з Курської області до зими

Посилені контратаки російської армії, мабуть, мають на меті витіснити українські війська з Курської області. Це планується зробити до того, як погані погодні умови восени та на початку зими почнуть обмежувати маневр на полі бою. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики наводять слова українських офіційних осіб, які раніше зазначали, що війська РФ активізують наступальні операції в Україні, особливо механізовані наступальні операції, щоб скористатися перевагами сухих доріг та місцевості до того, як сезон дощів зробить ґрунт топкою.

ISW припускає, що цей російський оперативний розрахунок також поширюється на російські зусилля щодо відвоювання всієї Курської області. Декілька російських джерел повідомили про початок з 11 жовтня періоду обмеженої топкості місцевості.

"Російське військове командування може бути стурбоване тим, що погані погодні умови восени 2024 року та на початку зими 2024-2025 років сприятимуть позиційним боям у Курській області, а також дадуть українським військам більше часу, щоб закріпитися на своїх головних рубежах та закріпити існуючі позиції", - йдеться у звіті.

В ISW також зазначають, що краще закріплені ЗСУ з більш розгалуженою мережею фортифікації в Курській області, ймовірно, ще більше ускладнять спроби Кремля відтіснити українські війська назад через кордон. Російські війська можуть відчути закриття вікна можливостей ліквідувати вторгнення ЗСУ до Курської області з нинішнім рівнем живої сили та техніки, які російські військові виділили для цієї операції.

Американські аналітики вважають, що російське командування не хотіло б перекидати до курсу додаткові резерви, якщо не вдасться витіснити ЗСУ з Курської області до початку 2025 року. Такі передислокації, йдеться у звіті ISW, ймовірно, погіршили б готовність російських оперативних угруповань у Херсонській, Запорізькій та Харківській областях.

Читайте також на порталі "Коментарі" - "жорстока" засідка в Курській області: чи справді ЗСУ згортають "Курськ".