Росіяни намагаються створити подвійну пастку для ЗСУ наступом на Харківщині: деталі

Наразі щонайменше три бригади Збройних сил України перебазовано для захисту Харківської області

Наступ росіян на Харківщині продовжується. І українському командуванню доводить реагувати на це, перекидаючи додаткові резерви на Слобожанщину. Чому росіяни намагаються створити подвійну пастку для ЗСУ наступом на Харківщині? Які причини наступу на Харківщину? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Ситуація, як зазвичай каже Генштаб, складна, але контрольована

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в ефірі каналу "Еспресо" заявив, що російські окупаційні війська намагаються розтягнути лінію фронту та відтягнути наші резерви з Донбасу на Харківщину.

"Коли говоримо про ситуацію на півночі від Харкова, то ми пройшли різні етапи її сприйняття. Зараз бачимо, що армія РФ здійснює такі рейдово-наступальні дії на двох напрямках, у бік Вовчанська та у напрямку Липці, де в межах 3-4 км противник зайшов на нашу територію", – зазначив експерт.

За його словами, ворог намагається переслідувати низку цілей. Це і спроба розтягнути наші резервні сили, які вже перекидаються на ці ділянки. Це і створення передумов для обстрілу Харкова, якщо загарбникам вдасться забезпечити буферну зону, про яку вони говорили. Також і створення умов для наступальних дій, які насамперед загрожують зоні Куп'янська. Ці три складові зараз теоретично присутні в російських діях.

Він додав, що наразі щонайменше три бригади ЗСУ перебазовано на вищезгадані ділянки, де наші захисники утримують лінію фронту вздовж кордону. За словами Згурця, росіяни сподіваються посилювати дії своїх підрозділів, знайшовши слабкі місця в обороні наших військ.

Експерт наголосив, для розтягування лінії фронту та відтягування наших резервів насамперед з Донбасу, то ця історія з діями росіян спрацьовує. У будь-якому разі ми не можемо ігнорувати ці дії окупантів і вимушені перекидати певні бригади. І зараз Генштабу ЗСУ треба чітко визначити той тонкий баланс між перекиданням сил на цей напрямок та утриманням сил на Донбасі.

Для наступу на Харківщину РФ почала використовувати новостворені угруповування

Полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону заявив, що під час наступу на Харківську область російські окупанти не змогли запропонувати Силам оборони чогось стратегічно нового.

"Вкрай важливо зараз організувати маневрову оборону. Перший раунд, як би це дивно не звучало, все ж таки на нашу користь. Вони не змогли організувати проривну операцію хоча б на 15 кілометрів", – сказав експерт.

Він також зазначив, що для наступу на Харківщину РФ почала використовувати новостворені угруповування, про які понад місяць тому згадував вже колишній міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

"Це рішення цілком логічне, їм дійсно треба відволікати наші сили та засоби. Чи їм частково це вдалося? Так, звичайно вдалося. Не забуваємо, що противник оголосив про створення 14 нових механізованих дивізій, 16 нових механізованих бригад і двох загальновійськових армій. Це неймовірно багато, разом до 300 тисяч людей. Це оголошення було понад місяць тому і вони цей план вже частково реалізували", – зазначив Черник.

Крім того, він пояснив, що однією з причин цього наступу РФ є те, що Москва не змогла досягти своїх ключових задач із захоплення Часового Яру та виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. За словами експерта, РФ таким чином намагається створити хоча б якісь "перемоги" для свого населення. Крім того, на думку експерта, цей наступ має і геополітичні аспекти.

Читайте також на порталі "Коментарі" - начальник сил оборони Харкова розповів, що відбувається на Харківщині та до чого готуватись.