Росія вже рахується із прибуттям F-16 в Україну: як змінила свої рішення

Росія вимушена рахуватися із прибуттям в Україну американських винищувачів і міняти свої дії у війні проти нашої країни

Наразі факт передачі Україні американських винищувачів F-16 є більш іміджевим, про це порталу "Коментарі" сказав керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович.

Втім, експерт все ж додає, що поява цих винищувачів навіть у невеликій кількості може серйозно вплинути на можливості України відбивати ракетні атаки з боку Росії.

"З іншого боку, безумовно, певна кількість F-16, яку було заявлено навіть у разі одноразового прибуття в Україну, навряд чи може стати гейм-ченжером цієї війни, оскільки для цього потрібно, щоб таких літаків було як мінімум 150-200 штук. А поява кількох десятків для нас більше несе функцію оборони, ніж функцію наступу. Зрозуміло, що це на певний час розв'яже нашій армії руки для вирішення тих чи інших завдань", – зазначив Ігор Рейтерович.

При цьому політолог відзначив, що прибуття американських винищувачів тепер змушує терористичну Росію думати над вирішенням цілої низки проблем, які вона отримає. І ці проблеми для неї є серйозними, адже країна-агресор не має досвіду протидії цим літакам.

"Для російських військово-космічних сил це створить певні проблеми, з якими вони змушені будуть рахуватися. Тому не виключено, що відсутність масованого саме ракетного обстрілу останні тижні, про який так багато кричали в тому числі різні російські пабліки, пов'язана з тим, що росіяни можуть мати розуміння, що, якщо ці літаки вже в Україні, вони можуть використовуватися для того, аби збивати ракети. Отже, ефект від цих обстрілів буде не такий, на який розраховувала Російська Федерація", - відзначив експерт.

При цьому експерт відзначив, що тепер треба дочекатися того, що в Україну, можливо, прибуде більше кількість американських винищувачів.

"Ну і чекаємо на те, що ці літаки не так переламають ситуацію, скільки зможуть її змінити на певних ділянках на користь України", – підсумував Рейтерович.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чи варто очікувати зміни ситуації на фронті із прибуттям в Україну F-16.