Росія відкриває новий фронт у війні в Україні: чи зможуть ЗСУ стримати просування ворога

Нова передача озброєнь США та нездатність РФ координувати наземні та повітряні сили можуть обмежити просування Москви.

Новий наступ російських військ захопив кілька кілометрів території поблизу Харкова, але постачання новітньої зброї зі США та відсутність належної координації між сухопутними і повітряними силами Росії роблять їх прорив малоймовірним. Про це пише USA Today, посилаючись на американських офіційних осіб та військових аналітиків.

Українські війська, підкріплені американською зброєю на мільярди доларів, зможуть стримати російські здобутки. Однак Харків може зіткнутися з новими обстрілами через наближення російської артилерії.

"Українцям не загрожує програш, але вони зараз не виграють. Немає мирних переговорів, і немає інтересу до них з боку українців. Росія відчуває, що має ініціативу", - сказав Сет Джонс, директор програми міжнародної безпеки вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

На його думку, хоч прорив російських військ і малоймовірний, моральний стан та жива сила української армії стали проблемою після місяців безперервних боїв, обмежених підкріплень і скорочення запасів боєприпасів.

Філліпс О'Браєн, професор стратегічних досліджень безпеки університету Сент-Ендрюс (Шотландія), зазначив, що після відправлення українських підкріплень російські війська припинили просування на північному сході України.

"Побачимо, чи зможуть вони спершу захопити маленьке містечко Вовчанськ", — сказав О’Браєн.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що у WP пишуть, що війна в Україні стала змаганням кмітливості та витривалості. Росія змогла відновитися після серйозних поразок 2022 року, коли її план бліцкригу провалився. Наразі вона демонструє зростаючу стійкість, і Захід повинен розробити нову стратегію підтримки України, йдеться в редакційній статті The Washington Post.